Naast Tjallingii vond ook Aart Vierhouten, die bij de Belgische ProTour-ploeg Davitamon op straat werd gezet, onderdak bij Skil-Shimano.
Tjallingii waagt zich vol vertrouwen aan het profavontuur. "Met vrij weinig inspanningen heb ik natuurlijk toch al respectabele prestaties geleverd als wegrenner. Ik zal wat meer moeten gaan trainen dan in mijn tijd als mountainbiker. Duurtraining. Dat is een groot verschil met wat ik tot dusverre deed."

In de vrijbuitersploeg van het op amateuristische leest geschoeide Marco Polo Cycling Team reed Tjallingii met redelijk veel succes exotische etappekoersen. Hij won onder meer de Ronde van Burkina Faso. Een koers waar hij met zijn nieuwe status van professional het komend jaar niet meer startgerechtigd is.
In februari dit jaar eindigde hij redelijk sensationeel als vijfde in de Ronde van Qatar. Hij ging daar het duel aan met onder meer ex-wereldkampioen Mario Cipollini en de Australiër Robbie McEwen. Tjallingii: "Shimano reed daar ook. Daar heb ik gesproken met Piet Hoekstra en dat heeft nu een vervolg gekregen. Ik krijg een éénjarig contract. Natuurlijk is het een soort van droom die uitkomt. Iedere beginnende wielrenner wil ooit prof worden. Dus waarom ik niet?"
Shimano koppelde zich voor het nieuwe seizoen aan cosponsor Skil. De gestopte voormalige Nederlandse kampioen Rudie Kemna is naast Hoekstra tweede ploegleider geworden. Op dit moment is nog niet duidelijk welke koersen de formatie gaat rijden. Tjallingii: "Dat kan niet, omdat de ploeg nog niet volledig is ingevuld. Ik verwacht dat er nog wel meer renners zullen worden aangetrokken, want er is nogal wat weg bij Shimano. Een rolverdeling is dus ook nog niet mogelijk. Ik heb te horen gekregen dat ik word ingezet als ik goed ben."
De ProTour-status zal Skil-Shimano niet krijgen. "Maar voor klassiekers als Omloop Het Volk en Gent Wevelgem zullen we wel een wildcard krijgen. Misschien ook wel voor Parijs-Roubaix. Vooral die wedstrijd zou ik graag rijden, als mountainbiker moet ik dat goed kunnen. Ik heb de mountainbikeversie van Parijs-Roubaix een keer gedaan. Dat was een etappekoers, een prachtige ervaring."
Welke van zijn capaciteiten de doorslag hebben gegeven bij de contractaanbieding van manager Arend Scheppink is niet duidelijk. "Ik feite ben ik erg allround. Met mijn ervaring als mountainbiker kan ik goed heuvel op. Hard rijden kan ik ook. Misschien ben ik wel geschikt om wegpiloot van de ploeg te worden. En sprinten wil ik gaan leren, daar ben je volgens mij nooit te oud voor. Ik sta overal voor open. Met Rudie Kemna in de staf komt het met dat sprinten wel goed."
Tjallingii verbaasde vorig jaar met een uitzonderlijke goede prestatie in het NK tijdrit in Zaltbommel.
In de mountainbikewedstrijden zal hij het komend seizoen niet meer van start kunnen gaan. Maar hoe zit het met het veldritseizoen dat voor de deur staat? "Weet ik niet. Vanwege de voorbereiding op het wegseizoen is daar minder tijd voor. Bovendien moet ik zo langzamerhand ook eens twee weken op vakantie. Dat zal november worden. Waar weet ik nog niet, maar in ieder geval zal er strand moeten zijn. Laten we er voorlopig maar van uitgaan dat ik bij de veldritten langs de kant zal staan om Petra te supporten."
Zijn vriendin Petra Hofs heeft namelijk opeens serieuze crossambities gekregen. "Een nieuwe hobby", luidt haar enthousiaste toelichting. "Ik mocht als achtste Nederlandse naar Kalmthout. Zonder een UCI-punt moest ik helemaal achteraan starten. Drie fietsen zijn normaal bij een cross, ik heb er nog maar één."
Het gaat snel met Hofs. Afgelopen nacht reed zij de Nacht van Woerden, komende zondag staat de veldrit van Sint Michielsgestel op het programma en 6 november in Frankrijk het EK. "Ook ga ik proberen om me te plaatsen voor het WK in Zeddam in januari. Er mogen daar zes Nederlandse rijdsters meedoen."