De Italiaanse glamourgirl Pezzo, die haar titel prolongeerde, werd in 1998 betrapt op het gebruik van nandrolon, maar werd vrijgesproken nadat ze had aangetoond dat haar lichaam het zelf had geproduceerd.
Het Franse onderdeurtje Martinez, derde bij de spelen van 1996, is door dopingzondaar Jerome Chiotti genoemd in een omkoopaffaire. Martinez zou vorig jaar 50.000 Franse francs hebben ontvangen van Chiotti in ruil voor de Franse nationale titel.
GelijkenissenEr zijn overigens meer parallellen tussen de Italiaanse PP en de Franse MM. Ze wonen beiden in ItaliÙ en hebben de voormalige Italiaanse wegrenner Paolo Rosola als persoonlijke trainer. En die houdt niet van half werk. Speciaal voor Pezzo en de Italiaanse ploeg bootste hij in het noorden van ItaliÙ het parcours van Sydney na en liet haar en de rest van de nationale Italiaanse ploeg daar op trainen. En het resultaat is er naar, zou je kunnen zeggen. Pezzo - die zich overigens zegt te ergeren aan het feit dat ze meer op haar uiterlijk dan op haar prestaties wordt beoordeeld, maar wel in de jury zat van een Miss ItaliÙ-verkiezing - was duidelijk de sterkste op het parcours van Fairfield City Farm. Ondanks het feit dat de Spaanse wereldkampioene Margarita Fullana aanvankelijk de regie in handen had genomen en na een botsing met Pezzo zelfs nog (tevergeefs) protest aantekende.
Bij de mannen was Miguel Martinez gewoonweg niet te stuiten. De piepkleine lichtgewicht (1.64 meter bij 52 kilogram) voelde zich uitstekend thuis op met name het eerste technische deel van het parcours.
De Franse vlo, zoon van voormalig wegrenner en klimmer Mariano Martinez, wachtte geduldig tot de overmoedige Zwitserse veteraan Thomas Frischknecht (winnaar van zilver in Atlanta) was uitgeput, liet de excentrieke Belgische boeddhist Filip Meirhaeghe even uitrazen en reed in de laatste twee ronden onweerstaanbaar naar het goud.