De Transalp Challenge staat bekend als de meest zware, indrukwekkende en bekende mountainbike etappe koers ter wereld. In acht dagetappes moesten de deelnemende teams van Zuid–Duitsland door de Alpen fietsen, om uiteindelijk te kunnen finishen bij het Gardameer in Italië. In totaal is er 665 kilometer gefietst, met 22.572 hoogtemeters bergop en 23.323 hoogtemeters bergaf. De maximale hoogte was 2.768 meter op de Idjoch, die maandag 17 juli werd beklommen.
Met hoge temperaturen van rond de 40 graden hebben Ramses en Marcel zich door het ruige natuurlandschap van de Alpen moeten werken. Niet altijd fietsend, sommige delen van de etappes waren zo stijl naar boven ofwel naar beneden dat er gelopen moest worden. Daarbij kwam dat stenen en rotsen soms zo groot waren dat de fiets op de rug moest worden meegenomen. 
Mede door uitval van het Rabobank profteam met Gerben de Knegt en Richard Groenendaal werden Ramses en Marcel het hoogst geklasseerde Nederlandse team. Ramses en Marcel hebben tijdens de gehele Transalp vrijwel geen materiaalpech ondervonden en geen valpartij meegemaakt. Zeer uitzonderlijk want ongeveer 90% van de mensen en het materiaal komt gehavend uit deze week.
De 665 kilometer is uiteindelijk in 30 uur en 26 minuten afgelegd. Dit is één uur en 54 minuten langer dan de nummer één (Rocky Mountain Business Objects). Vorig jaar werden Ramses en Marcel nog 10e in het eindklassement. Dit jaar werd een zeer goede achtste plaats gehaald.
Zondag 30 juli is Ramses Bekkenk aanwezig in Val Thorens, waar hij een wereldbekerwedstrijd zal gaan fietsen. Op zes augustus is het NK mountainbike in Limburg, waar hij vervolgens aan zal deelnemen. Vanaf 13 augustus zit Ramses in Alpe d’Huez, waar dan het WK zal startten.