Advies bij vergelijking alternatieven HTs

Welke bike is nu de goede? Het merk blijft deels een persoonlijke keuze en voorkeur. Respecteer die!
Plaats reactie
MVB88
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 15
Lid geworden op: do 2 februari 2023, 15:40

Hi allen,

Graag zou ik advies vragen bij mijn zoektocht naar een nieuwe hardtail. Ik ben 1.90cm met BBL 92cm (75kg). Ik zoek niet de meest snelle fiets maar wel een leuke fiets die gevoel van controle geeft bij bijv. lastigere stukken. Ik woon bij bij de UHR / den Treek. Ook lijkt het me leuk de fiets mee te nemen op vakantie, of een sporadische bikepack trip te maken. Mijn budget is max 2.000 Euro,-.

Nu heb ik mezelf ingelezen en op basis daarvan denk ik dat ik een fiets moet hebben met een frame/geometrie die bij de beschrijving hierboven past, en iets grotere banden en veerweg dan een hardcore XC. Ik kom dan tot de volgende alternatieven die me interessant lijken (volgens mij vallen deze allen binnen de categorie hardtails met moderne 'luiere' geometrie).

Mijn vraag is nu (1) of er benoemenswaardige verschillen zitten tussen onderstaande fietsen die ik over het hoofd zie, en (2) of er fietsen uit deze lijst zijn die beter of juist minder goed bij het beoogde gebruik passen? Als jullie nog andere modellen aanraden op basis van deze lijst ben ik ook benieuwd.

- Kona Honzo https://konaworld.com/honzo.cfm Relatief grote stack (673mm) en reach (515) viel mij op in XL
- Trek Roscoe 7 https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fiet ... 7/p/35116/ Lijkt me redelijk vergelijkbaar met de Honzo?
- Giant Fathom 2 https://www.giantstore-amersfoort.nl/nl/fathom-29-2 Laagste stack (640mm) van dit stel
- Canyon Grand Canyon 7 https://www.canyon.com/nl-nl/mountainbi ... /2617.html
- Nukeproof Scout 290 Comp https://nukeproof.com/products/2022-scout-290
- Vitus Sentier 29 VR https://vitusbikes.com/collections/sent ... -bike-2022 relatief korte reach in XL (468mm)


Op de Kona Honzo en de Trek Roscoe heb ik gezeten en die zaten allebei prima. Ik merkte echter ook weinig verschil (in de bikeshop). De Giant Fathom 2, zie ik in weinig shops beschikbaar dus daar heb ik nog niet op kunnen zitten. De Nukeproof en Vitus heb ik er bij gezet op basis van recensies. Benieuwd naar jullie advies!

Groet,
Maarten
tiggermac
All rounder
All rounder
Berichten: 145
Lid geworden op: zo 3 augustus 2008, 19:22

Ik heb zelf een orbea Laufey. Vergelijkbaar met het rijtje wat je noemt. Een hardtail met een 140mm vork. Ik woon in amersfoort en kom regelmatig in de gebieden die je noemt. Als je een keer op deze fiets wilt rijden en iig de ervaring opdoen met een hardtail trailfiets dan ben je welkom. Je kunt daarna de geometrie van de fietsen naast elkaar leggen. Ben zelf ook 1,9 meter lang.
Je stuurt maar een pb.

Patrick
Proberen lukt altijd
MVB88
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 15
Lid geworden op: do 2 februari 2023, 15:40

tiggermac schreef: za 4 februari 2023, 10:06 Ik heb zelf een orbea Laufey. Vergelijkbaar met het rijtje wat je noemt. Een hardtail met een 140mm vork. Ik woon in amersfoort en kom regelmatig in de gebieden die je noemt. Als je een keer op deze fiets wilt rijden en iig de ervaring opdoen met een hardtail trailfiets dan ben je welkom. Je kunt daarna de geometrie van de fietsen naast elkaar leggen. Ben zelf ook 1,9 meter lang.
Je stuurt maar een pb.

Patrick
Bedankt Patrick - ik laat het weten!
Lars TB
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 16075
Lid geworden op: do 2 mei 2013, 12:55

Wat geometrie betreft zit je met de hele lijst wel goed. Kleine verschillen hier en daar, maar dat is vooral iets ander rijgedrag niet beter of slechter. Maatvoering even op letten, maar hier kun je dus met stuur en stuurpen iets mee spelen om rechter of minder recht te zitten.

Enige is vooral bij de fietsen die je plaatst de kwaliteit van de vork. Die doen het aardig in Nederland, maar naar huidige normen ondermaats in het buitenland als de klappen wat groter zijn. Probeer daarom wat meer richting die 2K te gaan zitten, dan krijg je automatisch fietsen met betere/goede vorken.
Weg met de labrador onderdelen!

"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"
Gebruikersavatar
cheeta
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 7387
Lid geworden op: zo 24 juni 2007, 09:25
Mijn mountainbike: Plopsaland

Cotic SolarisMax ?
"This post may contain irony: Discontinue use if experiencing mood swings, nausea or elevated blood pressure."

| Freie Fahrt fuer freie Buerger! | LHR | Black Trails Matter | Build Back Blacker |
MVB88
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 15
Lid geworden op: do 2 februari 2023, 15:40

Bedankt voor de tips iedereen - Ik heb uiteindelijk gekozen voor een fiets die niet in het rijtje stond maar hier wel bij zou passen. Ik heb namelijk gekozen voor de Rose Bonero 2. Deze is op dit moment in de aanbieding. Zit een net wat exclusievere voorvork op, dus sluit aan bij het advies van Lars.
George
Moderator
Moderator
Berichten: 15566
Lid geworden op: wo 27 oktober 2004, 14:03
Contacteer:

Goede keuze, veel plezier ermee :-q
Plaats reactie