Gevorderd of beginner

Welke bike is nu de goede? Het merk blijft deels een persoonlijke keuze en voorkeur. Respecteer die!
Plaats reactie
J.I.
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 725
Lid geworden op: zo 20 mei 2012, 20:29

Ben stiekem weer wat aan het rondkijken voor een nieuwe fiets en nu bestempelen bepaalde fietsenwinkels fietsen met een bepaald nivo.

Maar hoeveel waarde moet je hier aan geven.

Er zitten bepaalde fietsen bij die ze dan als gevorderd bestempelen en als ik dan naar een andere fiets kijk die ook op mijn lijstje staat zetten ze beginner neer.
De laatste is dan zelfs gelijkwaardig uitgerust of zelfs beter.
Ik kijk naar fietsen met recon vork en slx of xt schakel materiaal.

Is dit nivo puur op frame bouw berust?
Zie sommige carbonframes die dan bv maar met deore zijn uitgerust maar dan toch als gevorderd worden bestempeld terwijl andere compleet xt uitgeruste fietsen als beginner worden gezien.

Kijk in ongeveer de 1000 euro range dus niet de hele dure jongens.
800-1200 zeg maar.
Gebruikersavatar
Dutch
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2292
Lid geworden op: ma 11 mei 2009, 17:01

Niets van dat stempel aantrekken maar kijken/ rijden waar jou voorkeur naar uitgaat.
En als je dan gereden hebt koop je de fijnste fiets die je gereden hebt binnen het gestelde budget.
Lars TB
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 15927
Lid geworden op: do 2 mei 2013, 12:55

J.I. schreef:Is dit nivo puur op frame bouw berust?
Zie sommige carbonframes die dan bv maar met deore zijn uitgerust maar dan toch als gevorderd worden bestempeld terwijl andere compleet xt uitgeruste fietsen als beginner worden gezien.
Het gaat eigenlijk om de bouw van de fiets, de geometrie. Die bepaalt hoe je op de fiets zit en hoe de fiets stuurt. Een beginner zou beter af zijn met een fiets waar je rechter op zit (geeft meer controle) en waarbij de fiets gemoedelijker stuurt.

Nu is vrijwel iedereen beter af met een fiets die gemoedelijker stuurt (kijk maar hoe lyrisch iedereen was toen ze van 26" op een gemoedelijkere 29er stapten!) en de zithouding heeft eigenlijk meer relatie tot waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Voor het "oogkleppen op en stampen" werk wil je dieper zitten. Dat is voor de meeste beginners een stap te ver, dus wordt een sportievere zithouding meteen aan gevorderden gekoppeld.

De eerste paar jaar met 29ers zat er weinig verschil tussen deze 2 categorieën, maar inmiddels beginnen de fietsen weer wat uit elkaar te groeien. Maar nog steeds zijn 29ers voor gevorderden geen nerveuze fietsen waar je bij even omkijken meteen de berm in rijdt. En de zithouding kun je voor een heel groot deel aanpassen door het wisselen van stuur en stuurpennen.

Natuurlijk kun je ook onderdelen koppelen aan het gebruik. Maar ik ben van mening dat je als beginner juist het topmateriaal moet hebben omdat je dan ten alle tijden kunt schakelen bijvoorbeeld. En je dan remmen hebt die het best te doseren zijn. En vering die echt controle geeft. Maar ja, de meeste beginners willen geen € 5000,- neer leggen voor een fiets... .
J.I. schreef:Kijk in ongeveer de 1000 euro range dus niet de hele dure jongens.
800-1200 zeg maar.
Dat is een prima categorie. Je kunt wat overjarige fietsen betrekken in je keuze. Dan heb je bijvoorbeeld een fiets van €1500,- die je maar €1100,- kost en heb je dus hoogwaardigere onderdelen. Carbon voegt in die prijsklasse erg weinig toe, dus je bent beter af met aluminium. En de eenvoudigere schakeldelen werken tegenwoordig zo goed dat je daar ook niet superkritisch op hoeft te zijn.
Weg met de labrador onderdelen!

"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"
Mark-xt
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1131
Lid geworden op: za 12 januari 2008, 16:55

Zo'n term zegt idd niets. Een fiets in die prijsklasse afgemonteerd met minimaal Shimano Deore/Sram X5 is wat dat betreft oké.

Shimano Deore en Sram X5 worden nogal ondergewaardeerd. Je krijgt veel waar voor je centen en het spul functioneert prima. Zelf heb ik een 29er met deore materiaal bedoeld voor de o.a. de winterdagen. Bewust voor een wat goedkopere afmontage gekozen omdat je materiaal hard slijt in de prut. Als je XT-niveau materiaal moet vervangen kan dat een behoorlijke kostenpost worden.

Ga voor de fiets waar je het lekkerste op rijdt, je kan later altijd nog upgraden naar beter materiaal.
Laatst gewijzigd door Mark-xt op zo 19 februari 2017, 00:41, 1 keer totaal gewijzigd.
modder zuigt!
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10314
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35
Mijn mountainbike: Lux Trail CF7

Wat wel van belang is: fietsen voor 'gevorderden' behoren vaak tot de duurdere, en die zijn vaak chique afgemonteerd met een 1x groep... Die zijn bedoeld voor goed getrainde (wedstrijd) rijders die met een smal verzettenbereik overal boven en beneden komen. Een beginner heeft daar niets aan. Die heeft minimaal 2x11 of 2x10 nodig voor minimaal dat lichte verzetje bergop, voor een lekker allround breed bereik.
The "Fun Zone" is definitely quicker to find on a shorter travel bike.
You only want as much as is necessary and as little as possible.
Plaats reactie