JLWE schreef: ↑vr 24 maart 2023, 10:33
Thanks, Beide!
Want als je er niet mee om kunt gaan kan je die Garmin net zo goed in de dichtsbijzijnde See gooien

Het is dus niet zo eenvoudig om met een Garmin (of een ander nav) te rijden? Ik dacht dat het een kwestie was van GPX inladen en route volgen was, maar dat is wellicht wat te kort door de bocht?
Ja en nee
Het is niet moeilijk, maar wel ingewikkelder dan de navigatie van je auto.
Meer opties, meer mogelijkheden en dus ook meer ruimte om iets verkeerd te doen, of iets verkeerd in te stellen.
Een gpx is een container en kan 3(?) dingen bevatten.
Een route, een track of een locatie.
1) Een route is zoals je auto het aanpakt. Je bent hiér en je wilt dáár naartoe. Wijk je van de berekende route af, dan rekent de nav.een nieuwe route uit.
Een route gaat bijna nooit over de paden die jij wilt rijden. Het is een efficiënte manier om ergens te komen, mountainbiken is zelden efficiënt. Handig in de auto, of als je zo snel mogelijk terug wilt naar huis, parking, camping of hotel. Een route gaat (bijna) altijd gepaard met navigatie aanwijzingen.
2) Een track. Een track is een lijntje op de kaart. Dat volgt precies het pad dat jij hebt getekend, of dat iemand anders heeft gefietst/gewandeld.
Dat is de beste manier om te fietsen over de leuke paden. Het maakt hierbij niet uit of het pad op de kaart staat. Het werkt zelfs als je geen kaart in je toestel hebt.
Veel toestellen kunnen ook aanwijzingen geven bij een track. Die worden gegenereerd in je toestel of in een tooltje/appje. Deze aanwijzingen kunnen onder omstandigheden loos alarm zijn en bijzonder irritant worden.
Uitzetten en zelf opletten.
3) Een locatie (waypoint, POI) is een punt. Meer niet
Een bezienswaardigheid, de parking, het hotel, het ziekenhuis enz.
Afhankelijk van je toestel kan je deze 3 zaken in 1 gpx combineren, of heb je 1 gpx per item nodig
De namen van de gpxen en van de items kan je ook het beste uniek houden, om overschrijven te voorkomen.
Afhankelijk van het toestel en het appje is er een manier om de gpx naar je toestel te verplaatsen.
Bij Garmin zal je meestal Garmin Connect gebruiken op je phone of tablet (of laptop).
Garmin Connect verbind je Garmin met het internet. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je geen verbinding hebt met internet, je ook geen data kunt verplaatsen van of naar je Garmin (bluetooth).
Garmin Connect is maar een doorgeefluik, alle data staat in de Garmin cloud, dus hoog op een alp even een andere route laden kan alleen als je 3, 4 of 5G ontvangst hebt (en dat is daar niet op alle plekken zo vanzelfsprekend als in NL).
Dan zou je nog iets kunnen doen met USB OTG, mits je de data wel lokaal op je phone hebt Maar beter is het om thuis zoveel mogelijk tracks en waypoints in je Garmin te stoppen, zodat je ze onderweg op het schermpje van je Garmin kunt selecteren.
Ieder merk heeft zn eigen maniertjes, maar bij andere merken zal het niet veel anders zijn.
Programmeurs (en gebruikers) gaan er veel te gemakkelijk vanuit dat je overal internet verbinding hebt. Van achter je desktop is die vergissing snel gemaakt, maar onderweg in de avontuurlijke gebieden kom je er achter dat die verbinding niet zo vanzelfsprekend is. Bellen en sms'en gaat vaak nog wel via een oude standaard, maar mobiele data via 3, 4 of 5G is niet overal.
Allemaal geen rocket science, maar als je het in Oostenrijk pas voor het eerst moet doen, dan gaat er zeker iets verkeerd.
Frustratie en dan ook weggegooid geld.
Maar als je hebt geleerd ermee te werken dan brengt een gps je op de mooiste plekken, én weer thuis.
Some days it's easy, some days it's a fight.
Disclaimer: Spellingscontrole vern#ukt mijn posts. Excuses voor vreemde woorden en afkortingen.