Garmin Edge 1040 ?

Discussiehoek voor GPS Routes/tracks, Navigators, Software en meer.
Ramonn
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 187
Lid geworden op: zo 16 juni 2019, 13:35
Mijn mountainbike: Santa Cruz Tallboy 3 CC en een SC Heckler 9 C

Bij computersoftware is het minder gebruikelijk, al had je vroeger wel de OEM licenties van Windows die je niet op een andere PC kon zetten.
Je had vroeger bij specialistische software ook vaak hardware locks, waarbij je zo'n dongle in de parallelle poort (en later USB) moest steken. Later is dit vervangen door software locks, waarbij wel internettoegang nodig is als je het wilt overzetten naar een andere PC (tegelijk gebruiken is er uiteraard niet bij).
Bij heel veel moderne diensten is de software zelf niet meer beveiligd, maar gebruiken ze abonnementen. Als je abonnement afgelopen is kun je de muziek niet meer afspelen.
Bij apparaten anders dan PC's of smartphones is het gebruikelijker om de software te koppelen aan de hardware.
Ik heb sinds begin jaren 90 een computer. Maar als normale consument herken ik dit helemaal niet. En een Garmin 1040 lijkt me toch gewoon een consumenten product.

Als ik voor een Apple device online media of software koop, kan ik die zonder abonnement, op al mijn devices gebruiken. In mijn ogen niet meer dan logisch. Dezelfde logica had ik verwacht bij het kopen van kaarten. Ik dacht daar de rest van mijn leven plezier van te hebben.
Nee. De SD-versie werkt alleen als het op de originele SD staat. Kopiëren werkt niet.
Goed om te weten. Ik dacht dat dat een oplossing had kunnen zijn.
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

Ramonn schreef: wo 18 januari 2023, 12:40 Ik heb antwoord van Garmin gekregen. Helaas niet wat ik had gehoopt of verwacht. Ik vind het vrij waardeloos.

Hartelijk dank dat u contact heeft opgenomen met Garmin Support. Wij helpen u graag verder.

Gekochte kaarten zijn bedoeld voor 1 toestel en niet voor meerdere toestellen.

Wij hopen dat u naar tevredenheid bent geholpen.
Balen. Als in dat product naast topodata ook data van OSM verwerkt zit (routes, toegangsdata, padnamen etc), dan kan het zo zijn ( dat Garmin obv de OSM-licentievoorwaarden verplicht is jou op verzoek ook een versie zonder die technische copieerbeveiliging te leveren.

Staat Openstreetmap ergens genoemd in de copyrightteksten bij het betreffende kaartproduct?
Gebruikersavatar
javawa
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 250
Lid geworden op: ma 2 juli 2012, 22:10
Contacteer:

Het gaat om de Topo Duitsland Pro. Daar zit geen OSM-data in.
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

javawa schreef: zo 22 januari 2023, 00:53 Het gaat om de Topo Duitsland Pro. Daar zit geen OSM-data in.
Dan ben ik wel benieuwd wat dan de bron is van bijvoorbeeld deze data in Topo Duitsland Pro :

https://www.garmin.com/de-DE/p/682179#overview
TOPO Deutschland v9 PRO [...]
Zeigt Tourismus- und Routeninformationen an, darunter mehr als 340.000 km an Radfahrrouten,
Dat is meestal niet typisch het werkveld van topografische diensten of Here.

Helaas heeft Garmin ook de gewoonte zich niet te houden aan de OSM-licentievoorwaarden door hun gebruik van OSM-data niet altijd te vermelden waar dat wel vereist is.

Zo zie je als gebruiker in de Garmin Connect-app en website een Google / Here kaartbeeld als plaatje op je scherm,
maar als je gaat routeren dan wordt er gerouteerd over het OSM-netwerk: de lijnen die dan in beeld komen is OSM-kaartmateriaal.
Net als het netwerk waar Garmin hun Trendline heatmaps op plot en de gpx-en die hun routeplanner exporteert: OSM, zonder bronvermelding.
Gebruikersavatar
javawa
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 250
Lid geworden op: ma 2 juli 2012, 22:10
Contacteer:

openkaart schreef: zo 22 januari 2023, 12:28 Dat is meestal niet typisch het werkveld van topografische diensten of Here.
Klopt, de topografische dienst en Here zijn niet de enige bronnen. Fietsroutes zijn afkomstig van de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club, en wandelroutes van het Deutscher Wanderverband.
openkaart schreef: zo 22 januari 2023, 12:28 Net als het netwerk waar Garmin hun Trendline heatmaps op plot en de gpx-en die hun routeplanner exporteert: OSM, zonder bronvermelding.
Ik heb even naar de heatmaps zitten kijken, maar ik zie toch heel vaak afwijkingen met de OSM-kaart; eigenlijk met alle kaarten. Ik denk dat de heatmaps niet gebaseerd worden op een bestaand netwerk, maar op de vastgelegde tracklogs van de gebruikers.
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

javawa schreef: zo 22 januari 2023, 15:16 Klopt, de topografische dienst en Here zijn niet de enige bronnen. Fietsroutes zijn afkomstig van de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club, en wandelroutes van het Deutscher Wanderverband.
Thx, dat klinkt inderdaad als plausibele bronnen voor die data. Had even gezocht maar zag dat niet op de site van Garmin. Staat dit ergens online?

Wel benieuwd in hoeverre de opgave van Garmin echt compleet is, gelet op hun trackrecord; zie hieronder
javawa schreef: zo 22 januari 2023, 15:16 Ik heb even naar de heatmaps zitten kijken, maar ik zie toch heel vaak afwijkingen met de OSM-kaart; eigenlijk met alle kaarten. Ik denk dat de heatmaps niet gebaseerd worden op een bestaand netwerk, maar op de vastgelegde tracklogs van de gebruikers.
Ik kan natuurlijk niet uitsluiten dat ze naast OSM ook nog andere bronnen gebruike, maar onderstaande voorbeelden bevestigen voor mij toch dat Garmin -zonder de vereiste bronvermelding (en gelijk delen) uit de OSM licentievoorwaarden- OSM-data gebruikt in hun routering en heatmaps.

OSM-data in routering
Hier zie je nu bijvoorbeeld echt een substantieel verschil tussen de (a) Garmin route in Connect -op een Google kaartbeeld dat dit pad niet bevat - en (b) de huidige Openstreetmap-geometrie, maar dat komt omdat Garmin erg lang met verouderde OSM-data blijft werken (hier 11 maanden)

Maar als je een oude versie van dit pad terughaalt uit OSM, dan zie je dat Garmin precies de eigenaardigheden van het verloop volgt, terwijl dit geen helder afgebakend pad is (zie hier) , het is een weiland waar je voor een groot deel zelf je weg moet zoeken en waar veel mensen het net anders zullen lopen. Is ook geen pad is dat je vanaf een luchtfoto kan zien of dat op een top-kaart staat (en ik herken mijn eigen mapwerk, de situatie was deels in het veld gewijzigd en de oude kartering in OSM was ook destijds niet helemaal correct )

Garmin Connect
Afbeelding

Oud OSM-verloop van dit pad: https://overpass-turbo.eu/s/1qtg
Afbeelding

Garmin Popularity Heatmap op OSM-netwerk

N206 Stompwijk

Garmin Connect : strakke lijnen van de in OSM opgenomen route van oa bushalte naar het fietspad: populaire route voor Garmin gebruikers met perfecte GPS-ontvangst of zijn de gps-signalen van fietsers die uit het fietstunneltje komen met GPS-miswijzing aan het verkeerde OSM-wegvak gekoppeld?
Afbeelding

OSM
Afbeelding

Parkeerplaats Snowworld Zoetermeer

Garmin Connect vs Strava Heatmaps
Afbeelding

Bij Garmin Connect zijn drie rijbanen op het noordelijke deel van de parkeerplaats heel populair om strakke haakse bochten te rijden met perfecte gps-ontvangst.
Het beeld van Strava daarnaast geeft een meer realistisch beeld van de spreiding van gps-ontvangst en de werkelijk afgelegde trajecten.
Ook hier kan ik niet anders concluderen dat de tracklogs op het OSM-netwerk zijn geplakt dat je ook onder de Strava-kaart ziet.

Maar als je voorbeelden hebt van substantiële verschillen tussen de Garmin heatmap en OSM-data die niet kunnen worden verklaard doordat Garmin nog steeds achterhaalde OSM-data gebruikt, dan ben ik daar wel benieuwd naar. :-q
Gebruikersavatar
javawa
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 250
Lid geworden op: ma 2 juli 2012, 22:10
Contacteer:

Als je een route maakt op de Connect website met de instelling "Volg wegen" dan wordt de onderliggende kaart gebruikt voor de routering (OSM, Google of Here). Als je kiest voor OSM worden de routes altijd publiek. Volgens mij is de "Trendline popularity routing" helemaal geen heatmap, maar samengesteld uit de gemaakte publieke routes van gebruikers. Omdat het overgrote deel daarvan gemaakt is op OSM-kaarten (die worden immers automatisch publiek), dan krijg je dus dat het grotendeels overeenkomt met OSM-kaarten; echter niet van één specifieke datum (het is een combinatie van oud en nieuw).
In de app heb je geen keuze, daar lijkt het dat altijd gebruik gemaakt wordt van de Trendline popularity routing.

Overigens is het argument van Garmin om routes gemaakt op OSM altijd publiek te maken niet correct. De licentie geeft immers voorwaarden voor de situatie dat je de data gaat verspreiden, maar het is geen verplichting om het verspreiden. Als de gebruiker de gemaakte route voor zichzelf wilt houden, dan mag dat volgens de licentie.
Cube-Elite
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 4284
Lid geworden op: do 12 januari 2006, 19:19
Mijn mountainbike: Cannondale Scalpel 3 Tuned, Cannondale Scapel 4HT - Tuned

javawa schreef: zo 22 januari 2023, 00:53 Het gaat om de Topo Duitsland Pro. Daar zit geen OSM-data in.
Het zal hier wel niet mogen, maar er zijn zat tools op internet te vinden waarmee je die codes kan kraken.
MapID invoeren en er komt een code uit. moet je het wel met het oude basecamp of mapsource doen, maar dat werkt nogsteeds.

De nieuwste kaarten is lastiger, maar wat is er topo gewijzigd sinds 2015..... niet heel veel denk ik.
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

javawa schreef: ma 23 januari 2023, 12:24 Overigens is het argument van Garmin om routes gemaakt op OSM altijd publiek te maken niet correct. De licentie geeft immers voorwaarden voor de situatie dat je de data gaat verspreiden, maar het is geen verplichting om het verspreiden.
Eens. Vreemd dat Garmin op dit punt de licentie strenger interpreteren, terwijl ze dat bij de bronvermelding juist nalatig zijn (en daarmee i strijd met de licentie handelen, waarmee ook het gebruiksrecht op de OSM-data is vervallen.

javawa schreef: ma 23 januari 2023, 12:24 Als je een route maakt op de Connect website met de instelling "Volg wegen" dan wordt de onderliggende kaart gebruikt voor de routering (OSM, Google of Here).
Interesant. Dat zie ik wel als je in Connect bij "Google Maps" de standaardinstelling "Trendline tm.." wijzigt in "Volg wegen" (dan worden paden uit de Google Maps databse gevolgd) , maar bij "HERE kaarten" wordt bij "volg wegen" feitelijk ook vrolijk over de OSM-database gerouteerd, over paden die helemaal niet in de HERE-database staan (zie het boerenlandpad uit mijn vorige post)

javawa schreef: ma 23 januari 2023, 12:24 Volgens mij is de "Trendline popularity routing" helemaal geen heatmap, maar samengesteld uit de gemaakte publieke routes van gebruikers.
Dat lijkt me onwaarschijnlijk, want dat kan niet verklaren waarom in de visuele weergave van de Garmin Trendline allemaal doodlopende stukjes weg zitten zoals het voetpad naar de bushalte uit mijn vorige post. Dat kan niet verklaard worden doordat zoveel mensen daar overheen willen plannen, maar wel door een verkeerde koppeling aan OSM-wegvakken (waar ze perfect mee samenvallen) door de gps-miswijzingen in tracklogs die gebruikers naar Connect uploaden, zoals je die ook op de Strava Heatmaps ziet.

Stompwijk: er valt niet te routeren over Google-lijn bij Trendline
Als je met instelling "Google Maps" en "Trendline tm.." routeert, dan wordt er NIET gerouteerd over een kortere (groene) lijn in de Google database, maar over een langere lijn uit de OSM-database, zie dit voorbeeld (paarse overlay is Trendline , die dus overeenkomt met OSM, groen is fietspad in Google). Connect wil bij "Trendline" icm "GoogleMaps" zelfs niet over die groene Google-lijn routeren als je de route daar met tussenpunten naartoe wil forceren.

Afbeelding

Vergelijking oude OSM-data (rood) en Course gedownload uit Garmin Connect (geel) met instelling "GoogleMaps" & "Trendline"

En ook hier zie je dat bij Google Maps en Trendline gewoon -zonder bronvermelding- over de (oude) OSM-database routeert, alleen omdat daar weinig mensen komen verkiest hij eerder een omweg en moet je tussenpunten plaatsen. Garmin laat op meerder plekken precies dezelfde foutjes zien die destijds nog in OSM zaten en zo zij mensen ook niet zelf gelopen in hun tracklogs

Afbeelding

Oude OSM-data via https://overpass-turbo.eu/s/1qzh

Deze paden helemaal staan NIET in Google maps, zie hier Google en hier huidig OSM

Trendline routeert dus in ieder geval over (oude) OSM-geometrieën.
  • Maar ben wel benieuwd: heb je ook voorbeelden gezien waarbij Trendline ook routeert over geometrieën die NIET in (oude) OSM-data staan?
(op zich zou het me niet verbazen als ze in Trendline ook andere netwerken mengen met OSM, want als je tijdens het maken van een course na het maken van een segment wisselt van methode dan springt de track bij het volgende segment ook naar het andere netwerk)
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

Liep ook nog tegen deze aan, illustreert denk ik ook wel
  • dat je beter een andere reouteplanner dan Garmin COnnect kan gebruiken
  • dat ze bij Trendline routing ook niet de door andere gebruikers vooraf geplande routes gebruiken:
om van het groende naar het rode punt te komen met de racefiets wordt je eerst 5km terug gestuurd om vervolgens 5 km over de A4 te fietsen (over OSM-geometrieën).
Het eenrichtingsverkeer op de afrit wordt heel netjes gerespecteerd, het fietsverbod op de snelweg wat minder :oops:

Ook interessant: die buitenste paarse lijn naast het bovenste label N446 is en nieuw fietspad (sinds december 2021 geopend en in OSM). De visualisatie van de trendline volgt wel de OSM-geometrie, maar dit pad zit nog niet in de routeringsdatabse, ook met tussenpunten kan je de route niet naar dit fietspad dwingen

Een behoorlijke router laat je daar niet komen en brengt je tot het dichtstbijzijnde punt buiten de snelweg, zoals Brouter

Afbeelding
Gebruikersavatar
ThaSingleTrackMastah
Moderator
Moderator
Berichten: 29834
Lid geworden op: do 19 december 2002, 10:56
Mijn mountainbike: Heeft een motortje
Contacteer:

Maar de 1040kan zelf routeren, daar heb je geen software of Connect voor nodig.
Alleen een goede kaart in je toestel.
(en wat instellingen die bij mtb horen)
Some days it's easy, some days it's a fight.

Disclaimer: Spellingscontrole vern#ukt mijn posts. Excuses voor vreemde woorden en afkortingen.
Gebruikersavatar
openkaart
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 364
Lid geworden op: za 4 mei 2019, 11:19
Contacteer:

Vanzelfsprekend kan een 1040 routeren, maar desondanks vinden veel mensen (waaronder ik) het ook bij een routerend toestel toch prettig om bij tochtplanning vooraf om dat op de computer te doen vanwege oa het grotere scherm. En dan zijn er dus veel beter werkende alternatieven dan Connekt.

En het bovestaande illustreert ook dat Garmin OSM-data verwerkt in hun producten zonder bronvermelding, wie weet kan Ramonn daar wat mee bij een verzoek om een versie van zijn eerder aangeschafte topokaart die wel kan worden geinstalleerd op zijn nieuwe toestel :-q
Plaats reactie