di 15 oktober 2019, 11:17
Heb voor de periode rond kerst, naast het servicen van naven, demper en voorvork ook maar eens 'Bier bouwen' in de agenda gezet.
Benieuwd of dat laatste, behalve schuim, ook nog wat oplevert wat een beetje te zuipen is.
Bier zomaar in het glas smijten, doe je natuurlijk niet hé.
Nooit doen. Twee opties wat mij betreft, uitgaande van een thuissituatie;
- bulkgoed met statiegeld (meestal in groene flessen) ruk je uit de koelkast en kiep je zo rechtstreeks uit de fles leeg in het keelgat. Hoppa. In twee of maximaal drie slokken. Zonder glas, kwaliteit speelt veruit een ondergeschikte rol.
- bewust bezig zijn met het bier van jouw keuze; de teksten op de fles lezen en daarbij een inschatting maken van de smaak van de inhoud, de fles openen terwijl je voorbereid bent op eventuele verrassingen (geluid, uit de fles opstijgende dampen), inschenken in een glas waar alles in één keer in past, de schuimkraag opnemen en daar met elkaar over discussiëren, de uit de bodem van het glas opstijgende belletjes volgen, een proefmonstertje van het schuim nemen en uiteindelijk de climax, het drinken.
Volgens mijn BMI ben ik bijna 15cm 13cm 11½cm te kort.