Ultieme Endurobike

Welke bike is nu de goede? Het merk blijft deels een persoonlijke keuze en voorkeur. Respecteer die!
Makkelijk
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2683
Lid geworden op: ma 10 augustus 2015, 09:37

Je kunt dus eigenlijk op elke moderne trailfully gaan zitten. Stuntjumper past er bij maar is in jouw budget niet fantastisch afgemonteerd. YT Jeffsy 29 CF Comp lijkt me bijvoorbeeld best wat voor je, de genoemde Radon Slide ook en er zijn natuurlijk nog een hele hoop andere opties in dit segment gekomen de laatste jaren! Bijvoorbeeld? Transition Scout of Sentinel. Het enige waar je op zou moeten letten is dat vrij veel 150-160mm fietsen voor 3000 euro aan de zware kant zijn. Ben je zelf een sterke, zware rijder op een groot frame dan heb je héél veel opties.
Lars TB
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 14560
Lid geworden op: do 2 mei 2013, 12:55

Inderdaad kun je bij een merk als Transition voor dat bedrag ook prima terecht. Dan heb je weer wat speciaals. Dan noem ik toch ook weer Banshee, de Prime. Dan kun je die nog aardig dik opbouwen als je van een frame uit gaat!

https://www.bansheebikes.net/product-pa ... 0000000001
Rasmazzer schreef: ... dat XC in het algemeen niet mountainbiken is ...
"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"
Gebruikersavatar
cheeta
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 6192
Lid geworden op: zo 24 juni 2007, 09:25
Mijn mountainbike: Plopsaland

Makkelijk schreef: zo 10 februari 2019, 15:04Bijvoorbeeld? Transition Scout of Sentinel.
Klinkt als de ideale fiets voor NL... (enduro-mtb)
"On demanding trails, the Transition Sentinel leaves its competition in a cloud of dust. For those who really like it hard and have a strong urge to go as fast as possible, this is the bike. Considering how well it descends, this bike is not bad at climbing either. However, if you value balanced, playful handling, it’s better to look elsewhere – the Transition Smuggler could be an exciting alternative.

Flops
– gets bored on simple trails"


Om samen met je fullface mee te pakken in de lift in Verbier en Tire Fire te rijden, zal een ander verhaal zijn... :P
Laatst gewijzigd door cheeta op zo 10 februari 2019, 16:58, 1 keer totaal gewijzigd.
"This post may contain irony: Discontinue use if experiencing mood swings, nausea or elevated blood pressure."

| Freie Fahrt fuer freie Buerger! | Making the #Transition | LHR | Black Trails Matter |
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 9183
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35

Goede 'bang for the bucks' bikes: YT Jeffsy, Canyon Spectral, Cube Stereo (140) en 150.
Scott Genius, al wat prijziger, met twinlock.
Allemaal bikes die het bergaf heel goed gaan doen, meer naar enduro neigen, maar in het vlakke Nl eo echt wat harder werken gaan betekenen.
Voor 3000,- tot 3500,- zal het geen vlotte lichtgewicht worden, het vlotte gevoel kun je 'hier' dan halen uit een snellere lichtere bandenset.

En ga je meer richting trailbikes als een 130mm Canyon Neuron, Cube Stereo 120, Scott Spark, Trek Fuel, met net wat minder veerweg, dan zal het in Nl t/m Ardennen stukken vlotter gaan, zeker in een groep, maar straks in Frankrijk bergaf weer wat harder werken betekenen...

Het is het een of het ander.
Sommigen zeggen: kies de bike die het beste past bij wat je 90% van de tijd rijdt...
Anderen zeggen: kies wat je tzt ooit eens nodig hebt, en waar je verder ook gewoon mee wegkomt.

Ik ben zelf meer van 'wat past me 90% van de tijd', en doe op een Hei Hei achtige alles t/m XC-Transalps, Flowtrails en Aachenerwaldtrails aan toe. Wordt het terrein nog zwaarder, dan zou ik desnoods voor die ene keer ter plekke wat huren, denk ik. (Ik kan niet tegen wat ik zelf 'het is het net niet' gevoel noem, wat ik zou hebben bij een voor mij 'te potente te zware bike' die niet past bij mijn dagelijkse 90% gebruik).

Dus het hangt er een beetje van af met welk compromis jij het meeste vrede hebt.
Pat.
Technisch Webredacteur
Technisch Webredacteur
Berichten: 5813
Lid geworden op: zo 15 juli 2001, 02:00
Contacteer:

Ga je naar Erik in Verbier?
En ach, wat is Enduro behalve een naam. Als je met een leuke trail fully de trails rond Verbier niet kunt fietsen schort het eerder aan je techniek.

Mensen staren zich blind op een woordje.
En wat Lars zegt. De steenpaadjes in Frankrijk enzo zijn vaak dikke trails. Maar of je daar nu een Enduro, All Mountain of Trailbike voor kiest. Het is vaak maar een naam.
Verwacht ook geen wonderen van je bike. Je moet het toch nog allemaal zelf doen en leren.

Maar mijn keuze voor Verbier etc. Mijn "oude" vertrouwde 27.5" Genius.
Of Canyon, of Trek, ofofofofof. 100 mensen 100 verschillende keuzes.
Fuel EX lijkt me ook een goede bak. Heb jaren terug de 26" versie gehad. En die is ook in Verbier geweest. :bier:
Har77
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1907
Lid geworden op: do 4 juni 2009, 16:17
Mijn mountainbike: is beter in shape dan ik

De Trek Slash: laat zich voor een enduro bak echt verrassend goed omhoog rijden en komt nog aardig uit de verf op een Nederlands rondje. Hou je daar de die hard xc fullies achter je? Nee, maar het gaat niet eens zo heel veel trager rond dan een Fuel EX.

Aan de andere kant denk ik dat die laatste voor jouw gebruik echt wel dé fiets gaat zijn. Eventueel nog een 140mm vork erin, de mino link in de lage stand en klaar ben je.
Athletes EAT and TRAIN, they don't DIET and EXERCISE.....
superrob
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 294
Lid geworden op: zo 31 oktober 2010, 16:09
Mijn mountainbike: SJ FSR comp carbon, Enduro expert carbon , Turbo levo fsr, Turbo levo SL, Canyon torque frx 7

Zet het “do it all bike” idee uit je hoofd.
Gebruikersavatar
Jurf
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1714
Lid geworden op: zo 29 maart 2015, 00:33
Mijn mountainbike: Ibis Ripmo, Trek Roscoe8

Ik zou mijn Kona lekker houden en daarnaast een speelfiets kopen.
Dat werkt voor mij in ieder geval prima. Voor toertochten pak ik mijn Canyon Nerve met 110 voor en achter, en om te spelen en voor trips mijn Remedy met 160/150.
Ik ben geen snelle fietser en focus daar ook niet op en heb bij Amerongen en Leersum meer lol met de Remedy als met de Nerve waar ik bij een Schoorl weer eerder de Nerve pak.
De Missus heeft 1 fiets en rijd op een Spectral en die wisselt alleen voor buitenland van banden. Hier RocketRons in 2.8 en voor buitenland DHF/DHR, werkt ook goed, maar wij zijn dan ook geen strava setje.
kermit
Moderator
Moderator
Berichten: 13065
Lid geworden op: wo 27 oktober 2004, 11:29
Contacteer:

Dat dus.
Of twee bikes voor verschillende toepassingen, die ver genoeg uit elkaar liggen om twee bikes te "rechtvaardigen".
Of één bike die daar tussenin zit. Die zal dan iets toegeven op beide andere bikes omdat die gespecialiseerder zijn. Dan kom je waarschijnlijk op iets met 130~140mm veerweg uit, en omdat je je geld in een fiets stopt kan die wat hoogwaardiger en lichter afgemonteerd zijn. Dus een mooi setje carbon wielen met twee sets banden bijvoorbeeld.

Gemonteerd onder een relatief licht carbon frame kun je dan toch wel een fiets krijgen die wat mij betreft het do it all idee heel dicht benaderd...

De geo zal dan bepalend zijn voor op welke eigenschappen de nadruk ligt. Nog iets meer fine te tunen kan dan als de geo verstelbaar is door flip chips, verschillende dropouts of zoiets (hoewel ik dat zelf maar één keer koos en vervolgens in die stand liet staan bij m'n Banshee).
Jurf schreef: zo 17 februari 2019, 11:59 Ik zou mijn Kona lekker houden en daarnaast een speelfiets kopen.
Dat werkt voor mij in ieder geval prima. Voor toertochten pak ik mijn Canyon Nerve met 110 voor en achter, en om te spelen en voor trips mijn Remedy met 160/150.
Ik ben geen snelle fietser en focus daar ook niet op en heb bij Amerongen en Leersum meer lol met de Remedy als met de Nerve waar ik bij een Schoorl weer eerder de Nerve pak.
De Missus heeft 1 fiets en rijd op een Spectral en die wisselt alleen voor buitenland van banden. Hier RocketRons in 2.8 en voor buitenland DHF/DHR, werkt ook goed, maar wij zijn dan ook geen strava setje.
"I'd love to change the world, but I don't know what to do
So I'll leave it up to you...".
Ten Years After
maaf2
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 998
Lid geworden op: zo 1 februari 2015, 09:32

Mijn advies: 2 verschillende fietsen. Zelf een paar jaar geleden een canyon spectral gekocht als compromis-fiets. Wilde zowel Nederland als buitenland mee kunnen fietsen. Ben voor Nederland inmiddels terug naar mijn oude 26" hardtail en vind 140mm voor endurowerk toch echt te weinig, dus nu ook op zoek naar iets anders (+/- 160mm veerweg).
En ja, die spectral is prima voor zowel Nederland als buitenland, maar als je echt alles eruit wilt halen net niet lekker.
kermit
Moderator
Moderator
Berichten: 13065
Lid geworden op: wo 27 oktober 2004, 11:29
Contacteer:

Maar ook dan hangt het weer af van hoe je precies wilt rijden.
Ik ben bijvoorbeeld geen hardrijder op de NL rondjes, dus een volbloed xc-racer is hier niet aan mij besteed. En in Alpen, Ardennen en dergelijk terrein gaat het mij ook niet om zo hard mogelijk naar beneden raggen maar vooral om flow op leuke paadjes. En daar heb je dan weer geen >160mm veerweg voor nodig.

Dus voor mij zou een relatief lichte (29er) fully met trailgeometrie quasi de ideale do it all bike zijn.
Met twee bikes zorg je er natuurlijk voor dat ze elkaar niet voor driekwart overlappen. Dus je krijgt fietsen die wel iets beter zullen zijn in de bedoelde inzetbereiken. Maar als die inzetbereiken niet zo heel ver uit elkaar liggen (zoals dus bij mij) kun je heel goed één fiets voor alles hebben die niet als een compromis hoeft te voelen.

Dat is/was iig de ervaring bij mijn Banshee Phantom, en eigenlijk ook al bij de Mondraker Factor 29er die ik daarvoor reed. Voldeden prima op de lokale rondjes, Ardennendagtochten, Alpenweek en zelfs op de aangelegde flowtrails in Saalbach-Hinterglemm had ik niet het idee dat ik heel graag meer dan de 105mm aan de achterkant had willen hebben.

Wil je echter Van der Poeltje spelen in NL en Gwinn op vakantie, tsja.
Dan zou ik ook twee verschillende bikes overwegen. Maar dan wordt het een prijzige business, als het ook nog topspul moet zijn...
"I'd love to change the world, but I don't know what to do
So I'll leave it up to you...".
Ten Years After
MonkeyRider
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 3640
Lid geworden op: ma 14 januari 2013, 20:23
Contacteer:

Al lezende komt bij mij ook de al eerder genoemde Trek Fuel op (?) 130mm v&a plus iets aanpasbare geo en naar ik begrijp kun je er 27.5 x 2.8/3.0 en 29 x 2.4/2.6 in kwijt, dus meerdere wiel en bandopties. Ik vraag me alleen af of het een beetje redelijk klimt en vlot genoeg is op bv rondje Dorst?
Gebruikersavatar
cheeta
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 6192
Lid geworden op: zo 24 juni 2007, 09:25
Mijn mountainbike: Plopsaland

kermit schreef: zo 17 februari 2019, 19:45 Maar ook dan hangt het weer af van hoe je precies wilt rijden.
Ik ben bijvoorbeeld geen hardrijder op de NL rondjes, dus een volbloed xc-racer is hier niet aan mij besteed. En in Alpen, Ardennen en dergelijk terrein gaat het mij ook niet om zo hard mogelijk naar beneden raggen maar vooral om flow op leuke paadjes. En daar heb je dan weer geen >160mm veerweg voor nodig.
Maar dan zoek je ook niet de "ultieme Endurobike"... (of de topicstarter die zoekt, ben ik overigens ook niet van overtuigd)

Als je normaal met een DH fiets over wortels en stenen gaat dan wil je dat met een enduro niet veel langzamer doen, dan kan ik me voorstellen dat je die Spectral echt vlees noch vis voor je is.
"This post may contain irony: Discontinue use if experiencing mood swings, nausea or elevated blood pressure."

| Freie Fahrt fuer freie Buerger! | Making the #Transition | LHR | Black Trails Matter |
Lars TB
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 14560
Lid geworden op: do 2 mei 2013, 12:55

cheeta schreef: zo 17 februari 2019, 20:10 Maar dan zoek je ook niet de "ultieme Endurobike"... (of de topicstarter die zoekt, ben ik overigens ook niet van overtuigd)
Volgens mij zijn we het daar al over eens met TS dat het geen full-enduro gaat worden.


En gezien de adviezen zou hij in ieder geval een Trek Fuel EX even gaan proberen!
Rasmazzer schreef: ... dat XC in het algemeen niet mountainbiken is ...
"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"
ddeftones
All rounder
All rounder
Berichten: 146
Lid geworden op: di 3 november 2015, 22:45
Mijn mountainbike: Ibis Ripmo

Ik zou ook de Kona houden voor Nld en iets met ca 160mm kopen voor het buitenland. Heb zelf ook 2 fietsen. 1 voor Nederland en 1 voor bikeparks en alpen afdalingen. Je gaat nooit een bike vinden die alles kan. Denk dat de genoemde Trek Remedy, Canyon Spectral, YT Jeffsy zeker beide aankunnen, al moet je dan in beide gebieden consessies doen.
be quiet and drive
Plaats reactie