Darmproblemen - lange tochten

Welke trainingsvormen zijn er, hoe werkt een hartslagmeter, wat te doen bij blessures, en welke sportdranken en energierepen kun je het beste mee nemen. Alles wat het lichaam van de biker aangaat kan hier gevraagd worden.
Gebruikersavatar
Herman de Biker
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 526
Lid geworden op: di 4 augustus 2015, 12:30
Mijn mountainbike: staal

Dice Oldskool schreef: zo 10 februari 2019, 14:41 Wat is er eigenlijk mis met het idee om naar je lichaam en arts te luisteren en het bij 60km voor gezien houden?

Ik ben kerngezond maar mijn lichaam heeft ook een grens en daar luister ik dan ook naar.

50/60 km wegtrappen in het bos is toch een mooie afstand voor de xc-ers onder ons?
Helemaal mee eens, ik denk als je met darmproblemen/andere chronische malaise kampt, het idee moet laten varen dat je net zoveel inspanning kan leveren als een kerngezond persoon..
En boven je eigenlijke kunnen rijden is niet echt gezond.
Ik weet dat niet iedereen hetzelfde mankeert maar met mijn eigen huidige darmgezondheid weet ik dat bijv. een trektocht van een week met flink wat km’s en hm’s mij momenteel volledig sloopt, normaalgesproken hoor je daar je sterker van te worden.. ik moet daar minimaal een week van bijkomen..

En nu krijg ik waarschijnlijk de marathonners op mijn dak maar ik zeg het toch; veel duursport (en vooral op fors tempo) is zelfs voor de allergezondste persoon slecht...
En vooral als je op een doorsnee westers dieet leeft zonder supplementen om tekorten tijdig aan te vullen.


Misschien kun je, naast het aanhouden van je huidige dieet en verder onderzoek bijv. kortere afstanden gaan rijden en op een minder hoog tempo, of tijdens toertochten meer pauzes inlassen.. al valt dit niet mee als je met je vaste clubje gaat rijden.

Of.. dit klinkt misschien stom, maar misschien je XC fiets (neem aan dat je die hebt als je vaak toertochten rijdt) verruilen voor een trailbike en je focus verleggen naar een andere manier van fietsen.. bijv. rustig rijden op het vlakke en tijdens de klimmen.. en wat vaker stilstaan en ouwehoeren/genieten van de omgeving, en omlaag met wat meer snelheid en elk hobbeltje benutten voor wat airtime :wink:

hendrikjan schreef: zo 10 februari 2019, 14:17 Ik zou eens gaan kijken naar een onderzoek zoals https://www.daytwo.com aanbiedt... een onderzoek naar je darmflora en welk voedsel daar het best bij aansluit...
Ook naar DayTwo gekeken, maar in NL kun je daar helaas (nog) geen gebruik van maken..
'BUILT not Bought '
hendrikjan
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 621
Lid geworden op: ma 1 december 2014, 11:12

Maar naast day2 zijn er ook wel anderen (volgens mij ook in Nl) die onderzoek doen naar darmflora en daar wat zinnigs over kunnen zeggen in combinatie met eten. Day2 heeft daar gewoon een goed business model op los gelaten...
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10365
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35
Mijn mountainbike: Lux Trail CF7

Jorden schreef: zo 10 februari 2019, 13:48 Ten eerste dank voor de verschillende reacties. Ik zal antwoord geven op de vragen van Aurelius zodat ik voor het overgrote deel bovenstaande berichten kan beantwoorden.

Hou oud is de TS, hoe lang al last/ziek?
Ik ben 36 jaar oud en sinds 2013 ben ik gediagnostiseerd. Vanaf 2008 ervaar ik klachten.

Precieze diagnose en huidige en evt vorige behandeling?
Ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Men wilde mij in het ziekenhuis Prednison voorschrijven en toen ben ik gestopt met de behandeling in het ziekenhuis. Daarna de hulp gezocht van een Orthomoleculair arts en met behulp van voeding ben ik flinke stappen vooruit gegaan. Echter de autoimmuun klachten blijven bestaan maar elk jaar in mindere mate.

Welk darmonderdeel precies aangedaan? Dunne, dikke (allemaal andere functies...), hoe groot is het aangedane stuk?
De dunne darm kent toch wel de grootste beschadiging als ik het zo mag uitdrukken. Ik ervaar een mindere opname van mineralen uit voeding. Hoewel het wel elk jaar verbeterd.

Medicatie? Operaties ondergaan (ontbreekt er nu een stuk)?
Ik neem geen medicijnen meer en er zijn geen operaties geweest.

Reeds dieetadviezen, evt. deficienties/tekorten?
Ik eet in principe alleen groente, vlees, vis, eieren, noten, en fruit (niet te veel). Ik zou niet weten of ik tekorten heb maar volgens de onderzoeken moet ik kerngezond zijn. Op de dagen voor of tijdens het sporten: havermout met fruit, Nakd fruitrepen, bananen, vijgen, dadels, bidon met kokoswater en zout.

Hoeveel sport de TS nu/voorheen, welke sportdoelen, nog andere sporten?
Ik fiets 2 keer per week op de MTB. Op de zondag een toertocht en op de woensdag een ronde in de buurt afhankelijk van of het nog licht is. Vanaf maart stap ik op de racefiets en fiets ik op de zondag met de club (100 km of meer) en op de woensdag (60 km of meer). Ik doe wat lichte krachtoefeningen in huis.

Hoe/wat eet/drinkt de TS nu?
Zie bovenstaande vraag bij dieetadvies

En waar krijgt TS dan precies last van met sport?
Ik heb geen kracht in de benen in het begin van de tocht. Het duurt erg lang voordat ik ingereden ben en dan zijn de darmen flink aan het werk want ik moet dan oprispen. Halverwege de tocht gaat het perfect en maak ik behoorlijk snelheid. Naarmate de tocht langer duurt verzwak ik weer en kom ik niet vooruit. Ik ervaar dan een soort hongerklop maar dat zou volgens de inname niet moeten.


Ik heb met een diëtist dit al eens besproken en die blijft vasthouden aan bovenstaande adviezen. Een vriend van mij is sportarts en die komt met allerlei gelletjes en sportrepen aanzetten. Ik heb dat een aantal keer geprobeerd maar dan hoop ik maar dat er een WC onderweg is.


Ik ben eigenlijk nog maar recentelijk aan het experimenteren. Ik heb al een aantal dingen geprobeerd maar wat ik vooral zou willen is tips / trucs om te proberen.

PS. Het is overigens vooral een MTB probleem, bij de racefiets speelt het veel minder. Misschien omdat je daar minder kracht hoeft te zetten?
Een ‘aktieve’ Crohn is geen kattepis. Maar ik begrijp dat er nu geen ontstekingsaktiviteit meer is?

Is die er niet, dan kan ‘experimenteren’ met voedingadviezen niet zoveel kwaad.

Is die er wel, dan moet je sowieso uitkijken met teveel energie ‘verspillen’ aan ‘sport’, als je lijf die energie eigenlijk hard nodig heeft voor ‘herstel’.
Dan zul je de Crohn/ontstekingsaktiviteit eerst onder controle moeten krijgen, en het met sport -helaas noodgedwongen- tijdelijk wat rustiger aan moeten doen.
Rustiger kan zijn minder vaak/lang/snel, meer pauzes.

Een Prikkelbare Darm is van een andere orde.
Lastig, hinderlijk, maar ze doen het gewoon, ze zijn niet ‘ziek’, niet ontstoken. Daar kan/mag alles mee, ook intensief sporten. Daar ‘moet’ je juist experimenteren en zoeken naar welke voeding het beste (be)valt...
The "Fun Zone" is definitely quicker to find on a shorter travel bike.
You only want as much as is necessary and as little as possible.
Gebruikersavatar
Herman de Biker
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 526
Lid geworden op: di 4 augustus 2015, 12:30
Mijn mountainbike: staal

hendrikjan schreef: zo 10 februari 2019, 17:46 Maar naast day2 zijn er ook wel anderen (volgens mij ook in Nl) die onderzoek doen naar darmflora en daar wat zinnigs over kunnen zeggen in combinatie met eten. Day2 heeft daar gewoon een goed business model op los gelaten...
Ja helemaal waar.

Via ProHealth is er de Imupro test bijvoorbeeld, om uit te zoeken welke intoleranties/overgevoeligheden er eventueel spelen.
Daarnaast hebben ze darmfloratesten van alles wat je wel en niet in je darmen wil hebben(met uitgebreid Engels verslag)

Geen idee of je dit rechtstreeks kan aanvragen.. vaak gaat dit alleen via Orthomoleculaire ‘specialisten die je -in mijn geval, graag volproppen met hun zelf geleverde supps..
Met een beetje betrouwbare voedingssites kun je je dieet aanpassen en evt. flora verbeteren door zelf spul te proberen.
In het reguliere circuit is de kennis van voeding om te janken en kom je niet verder dan voldoende rust nemen en een paracetamolletje..

En prikkelbaredarmsyndroom is eigenlijk de verzamelnaam voor we weten het eigenlijk ook niet..
'BUILT not Bought '
Jorden
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 245
Lid geworden op: zo 17 november 2013, 21:28

Het opgeven en accepteren is voor mij een laatste stap. Ik had na de diagnose in het ziekenhuis de medicijnen kunnen accepteren maar dat zou me niet beter hebben gemaakt. Vanuit het ziekenhuis kreeg ik alleen lapmiddelen en ik zoek juist naar een genezing (of althans voor een groot deel). Het is maar goed dat ik ben blijven proberen en onderzoeken want ik ben al flink verbeterd in de afgelopen jaren. De orthomoleculair arts had nooit eerder zo'n hoge ontstekingswaarde gezien en inmiddels is die waarde gedaald. Een collega op het werk heeft dezelfde klachten en heeft de ziekenhuis methode gekozen. Die eet alles, werkt halve dagen, is erg veel ziek en ook nog allerlei klachten er bij gekregen. Ik werk hele dagen en het is al een tijd geleden dat ik me ziek heb gemeld. Sinds vorig jaar is bij mij de vermoeidheid helemaal verdwenen. Ik zal dus blijven experimenteren met van alles en nog wat om het beter te krijgen en met het huidige succesvolle protocol ga ik door.

Ook wat betreft het fietsen blijf ik naar mogelijkheden zoeken. Hierboven heb ik al een aantal tips gekregen en daarvoor ben ik dankbaar. Ik zal eens verder gaan met experimenteren. De voedsel gevoeligheid test heb ik al gedaan en daar kwam niet veel uit. Ook een triple feces test gedaan en daar word je wel wijzer van moet ik zeggen. De supplementen van de orthomoleculair arts sla ik grotendeels af en probeer met behulp van voeding zo veel mogelijk te doen. Ik gebruik wel: Canxida Rebuild in kleine hoeveelheden.

Zondag is de Fibberwaarietocht en dan doe ik uiteraard de 70km!
Gebruikersavatar
Enrico
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5893
Lid geworden op: za 5 juni 2004, 20:18
Mijn mountainbike: Giant Anthem Advanced pro 1

Ik vind je instelling een compliment waard :-q

Steeds vaker blijkt dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen en de genezing (al dan niet gedeeltelijk) van ziektes en aandoeningen.

Diabetes type 2 is daar een goed voorbeeld van. Toen de arts Kris Verburgh (auteur van o.a. “De Voedselzandloper”) jaren geleden meldde dat men door aanpassing van de voeding deze ziekte kan onderdrukken en in sommige gevallen er zelfs totaal van kan genezen was spot en hoongelach zijn deel.
Dat hij het wel degelijk bij het juiste eind had is inmiddels wel gebleken.

Je eet havermout alleen voor je gaat sporten ?
De rest van je voeding is nl. vrij koolhydraatarm. Wellicht dat je lichaam moeite heeft met de verwerking van ineens een (relatief) grote dosis langzame koolhydraten.
If there’s life on other planets, then the earth is the Universe’s insane asylum.
Gebruikersavatar
Ad58
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2751
Lid geworden op: ma 27 februari 2017, 09:46
Mijn mountainbike: Niner Ros 9

Was mij ook al opgevallen en ook al gemeld.
Ik ben er achter genomen wat voeding kan doen voor je MS.
Ik denk dat je goed bezig bent zo!
Fietst op staal tussen zijn MS-aanvallen door.

A result doesn't define me. Refusing to quit in the darkest moments does.
Jorden
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 245
Lid geworden op: zo 17 november 2013, 21:28

Enrico schreef: ma 11 februari 2019, 12:55 Ik vind je instelling een compliment waard :-q

Steeds vaker blijkt dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen en de genezing (al dan niet gedeeltelijk) van ziektes en aandoeningen.

Diabetes type 2 is daar een goed voorbeeld van. Toen de arts Kris Verburgh (auteur van o.a. “De Voedselzandloper”) jaren geleden meldde dat men door aanpassing van de voeding deze ziekte kan onderdrukken en in sommige gevallen er zelfs totaal van kan genezen was spot en hoongelach zijn deel.
Dat hij het wel degelijk bij het juiste eind had is inmiddels wel gebleken.

Je eet havermout alleen voor je gaat sporten ?
De rest van je voeding is nl. vrij koolhydraatarm. Wellicht dat je lichaam moeite heeft met de verwerking van ineens een (relatief) grote dosis langzame koolhydraten.
Ik eet wel genoeg koolhydraten (fruit maar ook cassave, pastinaak, zoet aardappel en aardappelen) maar ik merk dat havermout langzaam verteerd in mijn darmen. Echter het geeft wel heel mooi geleidelijk zijn energie af. Ik ben aan het experimenteren om havermout te verwarmen in kokoswater. Misschien dat de vertering dan iets beter gaat.
Gebruikersavatar
Jamis Diablo
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5065
Lid geworden op: di 12 december 2006, 00:25
Mijn mountainbike: de oudste.
Contacteer:

Is het een optie om de avond voor het fietsen wat extra langzame koolhydraten te eten?
Of krijg je dan last?
Dat icm het ontbijt en na een uur fietsen een reep zou voldoende energie over die fiets periode moeten geven.
Jorden
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 245
Lid geworden op: zo 17 november 2013, 21:28

Enrico schreef: ma 11 februari 2019, 12:55 Ik vind je instelling een compliment waard :-q

Steeds vaker blijkt dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen en de genezing (al dan niet gedeeltelijk) van ziektes en aandoeningen.

Diabetes type 2 is daar een goed voorbeeld van. Toen de arts Kris Verburgh (auteur van o.a. “De Voedselzandloper”) jaren geleden meldde dat men door aanpassing van de voeding deze ziekte kan onderdrukken en in sommige gevallen er zelfs totaal van kan genezen was spot en hoongelach zijn deel.
Dat hij het wel degelijk bij het juiste eind had is inmiddels wel gebleken.
William Cortvriendt is ook zo iemand. Wordt door veel instanties als voedingsindustrie, medische wereld en farmaceutische industrie neergezet als een kwakzalver.
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binne ... sindustrie
Jorden
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 245
Lid geworden op: zo 17 november 2013, 21:28

Jamis Diablo schreef: ma 11 februari 2019, 22:27 Is het een optie om de avond voor het fietsen wat extra langzame koolhydraten te eten?
Of krijg je dan last?
Dat icm het ontbijt en na een uur fietsen een reep zou voldoende energie over die fiets periode moeten geven.
De avond ervoor is geen probleem. Ik heb dat afgelopen vrijdag ook gedaan voor de Winterbostocht op de zaterdag. Het gaat volgens mij echt om het eten op de dag van het mountainbiken zelf. Ik neem wat adviezen mee van hierboven maar blijf voorzichtig. We zullen zondag wel zien tijdens de Fibberwaarietocht in Schaijk.
fleche
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 190
Lid geworden op: do 10 februari 2005, 11:13
Mijn mountainbike: Kona Rove St 2016, Kona Big Honzo 2017

Heb zelf ook colitis en persoonlijk vind ik dat je zelf de enige persoon bent die aangeeft waar je grens ligt. Voor de een met een aandoening kan die aanzienlijk verder liggen dan een ander.
Ik ben redelijk recent begonnen met FODMAP dieet (zelf maar even googlen), eigenlijk voor PDS maar de scheidslijn tussen de ene darmziekte en de andere is niet altijd duidelijk (of patiënt heeft de 'mazzel' om het beide te hebben). Voor mij lijkt het effect te hebben en ben nu aan het ontdekken welke van de FODMAPs bij mij zorgen voor de klachten. Mijn (voorlopig) enige advies is om een gespecialiseerde dieetist (darmdieetist) te raadplegen.
Hopelijk heb je er wat aan en laat je leiden door je eigen lichaam (OK dat was nog een advies)
sjuutje1969
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 273
Lid geworden op: za 25 oktober 2014, 00:37
Mijn mountainbike: Orbea Oiz en Kona Rove AL

fleche schreef: di 5 maart 2019, 19:14 Heb zelf ook colitis en persoonlijk vind ik dat je zelf de enige persoon bent die aangeeft waar je grens ligt. Voor de een met een aandoening kan die aanzienlijk verder liggen dan een ander.
Ik ben redelijk recent begonnen met FODMAP dieet (zelf maar even googlen), eigenlijk voor PDS maar de scheidslijn tussen de ene darmziekte en de andere is niet altijd duidelijk (of patiënt heeft de 'mazzel' om het beide te hebben). Voor mij lijkt het effect te hebben en ben nu aan het ontdekken welke van de FODMAPs bij mij zorgen voor de klachten. Mijn (voorlopig) enige advies is om een gespecialiseerde dieetist (darmdieetist) te raadplegen.
Hopelijk heb je er wat aan en laat je leiden door je eigen lichaam (OK dat was nog een advies)
hier ook goede ervaringen met het FODMAP dieet. Veel gedoe, streng dieet en lastig te combineren met intensief sporten maar mij gaf het veel duidelijkheid waardoor ik nu weet wat ik beter kan laten liggen (of op een ander tijdstip van de dag wél kan eten maar bijv. niet in de avond). In mijn beleving zijn het niet alleen voedingsmiddelen/producten die klachten kunnen veroorzaken maar ook het moment van inname.
Plaats reactie