Het mountainbike virus heeft mij gegrepen!

Speciaal voor de beginnende mountainbikers.
Plaats reactie
LievensBikes
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 13 maart 2017, 16:01

Beste leden van het mountainbike forum. Ik ben Bas Lievens, eigenaar van een klein fietswinkeltje dat zich specialiseert in de opbouw en reparatie van (klassieke) race –en/of sportfietsen: Lievens Bikes in Utrecht. Een poosje geleden bezocht ik met wat vrienden Berndorf – Luxemburg. Daar reden we met vrienden een 40k lange mountainbike tocht door prachtige landschappen op een specialized 29er hardtail. Rotsen, grasland en naaldbossen, alles kwam voorbij. Ik genoot erg van het buiten zijn, de afwisseling tussen technisch uitdagende stukken afgewisseld door snelle momenten en het kunnen delen van deze ervaring met vrienden. Vanaf dit moment ben ik gegrepen door het mountainbike virus en moet ik opzoek naar een eigen fiets.

Ik ga de fiets voornamelijk gebruiken in Utrecht; Utrechtse heuvelrug, zo nu en dan in de Drunense Duinen en sporadisch een uitstap naar het buitenland zoals België en Luxemburg. Mijn gevoel zegt dat de cross country discipline hier het beste tot zijn recht komt, maar mocht iemand dit willen weerleggen dan hoor ik dat graag. Ik zoek een lichamelijke en technische uitdaging. Ik sport drie keer per week en heb een aardige conditie. Daarnaast zoek ik tracks die me technisch uitdagen: klimmetjes, afdalingen, mooie smalle paadjes.

- XC ; Redelijk steile balhoofd en zitbuis hoek. Bij racegerichte frames een langere bovenbuis.
- XC ; 60 - 100 mm (120 mm)
- XC ; gebouwd op snelheid. gewicht speelt een belangrijke rol
- XC ; lichte en soepel werkende componenten, 24 - 30 versnellingen

Frame: ik ben 185 cm lang en zoek een frame in maat 50: 20”. Het is mij nog niet helemaal duidelijk of ik voor een 26, 27,5 of 29er moet gaan op de tracks in Utrecht. Kwa groep investeer ik liever in kwaliteit zoals de SRAM X7 of X9 of de Shimano Deore LX/SLX of Deore XT/SAINT.

Voorvork: graag een degelijk vork met vijf sterren:
DT-swiss: XC of XRC
FOX: F-series, Float, Talas
Magura: Durin Marathon of Durin SL
Manitou: R7
Rock Shox: Reba of SID

Remmen: schijfremmen. Ik weeg slechts 70 kilo, dus schijven van 160mm lijken me voldoende. Shimano vanaf m5 of 615 shimano.

Merken die mij lijken te bevallen zijn Kona, Scott, Cannondale, Cube. Ik vind het geen probleem om een tweedehands fiets aan te schaffen en deze op te knappen. Ik heb de kennis en het gereedschap in mij werkplaats.

Ik hou veelvuldig marktplaats in de gaten en stuitte onder andere op:
- een nieuwe CUBE ltd pro 2016 29er (FRS fietsen: €799) met shimano XT groep, rock shox recon 100m en poploc. Link: https://www.frsfietsen.nl/fietsen/mount ... d-pro-2016" onclick="window.open(this.href);return false;
- een tweedehands Kona Kula 20” 26er. Met Xt deore groep en FSA, Marzocchi’s Bomber fork, elixer voor en achterrem. Link: http://link.marktplaats.nl/m1146982683" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik ben erg benieuwd wat voor adviesen jullie mij kunnen geven. Wellicht heb je zelf wel een mooie fiets voor me te koop. of enkele onderdelen zodat ik zelf kan gaan bouwen. Bij voorbaat dank voor jullie geduld!

Met vriendelijke groet,

Bas Lievens.
Gebruikersavatar
Ad58
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2751
Lid geworden op: ma 27 februari 2017, 09:46
Mijn mountainbike: Niner Ros 9

Welkom hier Bas en leuke introductie! Die advertentie van FSR is een lokkertje, want ze hebben de Cube LTD Pro uit 2016 niet op voorraad (uitverkocht)
Ik zag ook dat je een voorkeur hebt voor een Reba vork van Rockshox. Bij mijn weten is alleen de LTD Pro uit 2015 met zo'n vork afgemonteerd. Model 2016/17 zijn afgemonteerd met een Recon Silver. Voorts heeft Cube geen frame maat in 20"; ze gaan van 19 naar 21. Vaak wordt geadviseerd een maatje kleiner te nemen. Maar aangezien de frames van Cube vrij kort zijn, zou 21 ook zo maar kunnen passen. Kwestie van uitproberen.

Ikzelf heb onlangs een nieuwe Cube LTD Pro (overjarig model 2015) bij de LBS aangeschaft en daar ben ik erg tevreden over. De standaard banden die er onder zitten (Schwalbe Rapid Rob en ToughTom) vond ik wat minder.
Ik denk dat een Schwalbe Rocket Ron voor en een Racing Ralph achter stukken beter zijn. Maar dat kun je wellicht bedingen bij aankoop in een fietsenwinkel.

Succes verder en ik hoor graag hoe het afloopt!

Ad
Fietst op staal tussen zijn MS-aanvallen door.

A result doesn't define me. Refusing to quit in the darkest moments does.
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5644
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Mijn mountainbike: Opvallend kleurrijk

Hoi Bas, welkom :)
De steile BHH van weleer zijn de afgelopen jaren wat "slacker" geworden. Moderne XCfietsen zitten tegenwoordig meer richting 68-69gr (icm een kortere stuurpen), simpelweg om het feit dat men met een XCfiets ook wat meer vertrouwen en controle in de afdaling (en eigenlijk in z`n geheel) wil.
Ook de veerweg van de XCvorken groeit steeds meer. De 60-80mm vorken zijn al wat jaartjes passé, voor XC is 100mm is de huidige standaard maar je ziet al steeds meer fietsen die met 120mm vorken worden uitgerust.

MBT je gekozen framemaat: Sluit eventueel andere maten ook niet uit, er zit nogal verschil tussen de verschillende merken. Passen/proefrijden is altijd verstandig. Sluit trouwens ook de wat meer trail gerichte fietsen niet uit: de zit/geometrie is wat minder racey maar meer op controle en handling gericht om de technischere stukken (naar boven of beneden) te bedwingen.

Als laatste de 5sterren vorken en afmontage. Je hebt geen budget genoemd maar gezien de links naar de fietsen van marktplaats is dat niet heel groot. Dat is natuurlijk geen probleem om een goed werkende fiets te scoren maar besef wel dat bv een nieuwe SID het zelfde kost als de Kona (en een Fox Talas het dubbele).

Moraal van dit verhaal:
Koop een leuke beginners fiets en als je echt enthousiast wordt, slaat het upgrade-virus vanzelf toe :wink:
Gebruikersavatar
suravida
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 9023
Lid geworden op: do 31 mei 2007, 12:06
Mijn mountainbike: Staal!
Contacteer:

Als liefhebber van klassieke fietsen mag ik toch hopen dat je iets meer karakter zoekt dan een Cube? ;-)
Maar er staat een prachtige Kona Unit hier op het forum te koop onder je budget. Dus mocht je dan toch iets willen upgraden dan heb je daar geld voor over: http://www.mountainbike.nl/forum/viewto ... 0&t=132466" onclick="window.open(this.href);return false;

Al lijkt me dat in eerste instantie niet nodig, als je een beetje conditie hebt zou je zelfs eerst een rondje singlespeed kunnen proberen. (en anders zit er een 1x9 setup bij waar je op de Heuvelrug meeeer dan genoeg aan hebt)
Don't be a dick!

Custom steel: http://project12.cc
Gebruikersavatar
Ad58
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2751
Lid geworden op: ma 27 februari 2017, 09:46
Mijn mountainbike: Niner Ros 9

Eerlijk is eerlijk: had ik die Cube niet gekocht dan was ik voor die Kona gegaan! Maar ja, die advertentie kwam pas later....
Fietst op staal tussen zijn MS-aanvallen door.

A result doesn't define me. Refusing to quit in the darkest moments does.
Gebruikersavatar
kan niet meer
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2180
Lid geworden op: ma 11 mei 2009, 22:29
Mijn mountainbike: Spot Mayhem

Cube is niets mis mee. Voor een merk uit Amerika betaal je meestal meer en dan is vaak de afmontage minder. Het is maar net wat je wil.
"This species has amused itself to death"
Gebruikersavatar
ak-77
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 3123
Lid geworden op: do 5 januari 2012, 00:23

Gezien je achtergrond zou ik zeggen, koop een leuk stalen (of ander materiaal) frame en bouw dat op met tweedehands en uitverkoop componenten. Dat kan aardig voordelig uitpakken voor een mooie fiets als je niet perse binnen een weekend alles besteld wilt hebben.
Give me little bits of / more than I can take
Gebruikersavatar
Mario070
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5842
Lid geworden op: wo 14 december 2016, 12:08

.
Hoe maakt men deze cirkel vierkant?

Dan Empfield
Plaats reactie