[Review] RCZ Race 650B wielen

De nieuwste productreviews, de lekkerste bikes en de mooiste bikeplekjes/evenementen!
Herperduin
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3117
Lid geworden op: vr 5 september 2008, 16:05

ma 24 maart 2014, 21:29

RCZ Race 650B / 27,5” wielen

Afbeelding

Inleiding
Gezien het feit dat 650b wielen in mijn Giant XTC Carbon Advanced SL met FOX voorvork moeten passen en ik benieuwd ben naar de ervaringen ermee bestel ik bij http://www.rczbikeshop.nl" onclick="window.open(this.href);return false; een set 650B wielen. Omdat het slechts om te proberen is heb ik gezocht naar laag geprijsde wielen. Dit resulteert dus niet in een handgespaakte ZTR set met Hope naven maar een machinaal gespaakte set. Ik bestel meteen een set Maxxis Crossmark 2.1 vouwbanden erbij en gebruik op voorraad liggende Activ8 26” binnenbanden. Ik krijg straks een versie met rode velgen, witte spaken, rode naven en nippels dus ben zeer benieuwd of dit gaat matchen met mijn fiets. Het is weer eens iets anders maar je weet natuurlijk nooit hoe het precies uitpakt.

Afbeelding

Bestellen, verzenden en verpakking
Op de site staan de wielen aangeboden voor € 142,- en hierbij komt nog € 2,99 aan verzendkosten. Voor € 145,- heb ik, na betaling via PayPal, binnen twee dagen de bestelde set thuis. De wielen zitten rijkelijk voorzien van bubbelfolie en dus goed beschermd in een kartonnen doos. Snelspanners en velglint zijn niet in de prijs inbegrepen en dus ook niet meegeleverd.

Eerste indruk
Bij het zien van de rode wielen ben ik aangenaam verrast. Het is weer eens wat anders maar het zijn gelukkig geen circuswielen en zullen wel goed staan in de XTC. De velgen zijn voorzien van stickers met hierop “RCZ Race” en mooi egaal rood geanodiseerd. De spaken zijn wit en de nippels kleuren leuk bij de spaken en velgen. De naven zijn met een gelaserd logo voorzien van de tekst “RCZ Race” maar lijken erg op Novatec. Uit navraag blijkt dit ook zo te zijn en zijn ze voorzien van 2RS industrielagers. Gezien de aluminium body wordt geadviseerd om met een cassette met spider te rijden. Ik tel zelf 27 aangrijppunten bij een volledige omwenteling van de body en 28 spaken aan de achterkant en 24 aan de voorkant. De spaken zijn van Pillar. Het merk zegt mij verder niets maar helemaal merkloos blijkt het na enig googelen niet. De naven zijn geschikt voor snelspanners en zo te zien niet direct om te bouwen naar een ander formaat. Van RCZ heb ik ondertussen begrepen dat het 2015 model zowel 9mm QR als 15mm steekas aan zal kunnen. De wielen zijn kaarsrecht en rond dus hierover vooralsnog geen klachten.

Afbeelding

Op de site staat vermeld dat het gewicht 1640 gram bedraagt. Een weegmoment op eigen niet zeer betrouwbare keukenweegschaal leert mij dat dit best eens reëel kan zijn want ik kom zelf op 915 gram voor het achterwiel en 760 gram voor het voorwiel. Incl. buiten- en binnen banden kom ik op respectievelijk 1635 en 1475 gram dus aardig licht. Volgens de leverancier zouden ze een maximaal rijdersgewicht van 95 kg aan moeten kunnen dus ik val precies op de grens of met kleding en kamelentas zelfs niet iets erover heen. Genoeg reden dus om eens te gaan testen. Mijn gebruik zal slechts voor lokale XC rondjes zijn met genoeg wortels en kleine sprongetjes dus veel zwaarder zullen ze ook niet belast worden. Als ik dit wel in de planning had gehad, zou ik liever iets meer reserve aan maximaal rijdersgewicht hebben gehad maar zouden de wielen waarschijnlijk ook zwaarder geweest zijn.

Indruk tijdens de rit
Aangezien het hier geen duurtest betreft van enige honderden of zelfs meer kilometers, beperk ik mij tot een tweetal ritjes waaruit ik mijn eerste ervaringen met de wielen put.
In de eerste meters hoor ik geen of nauwelijks geluiden van zichzelf zettende spaken en ook bij goed aanzetten staande op de pedalen gebeurt er op het gehoor niets. Na eerst in de straat een aantal stoepranden op en af te hebben gereden en een aantal keren een kleine bunny hop check ik of de wielen nog recht lijken. Aangezien dit het geval is, vervolg ik mijn weg richting de bossen in en rondom Herpen (Herperduin en Maashorst). Ik merk al snel op dat de wielen stijver aanvoelen dan de Shimano XT WH-M775 standaardwielen die ik hiervoor erin had zitten. Of dit nu een heel eerlijk vergelijk is (de WH-M775 zijn 26 inch) weet ik niet maar het is in ieder geval een gevoel.
Tijdens de eerste rit in het bos blijf ik zoveel mogelijk zitten in het zadel om de wielen in ieder geval duidelijk te maken dat ze de ruim 95 kilo aan moeten kunnen zonder dat ik ze echt flink op hun donder geef (dat kan mijn rug namelijk ook niet meer aan). Zodoende worden kleine sprongetjes en kuilen niet gemeden en worden wortels niet ontweken maar juist opgezocht. Ik blijf gaandeweg de rit bij mijn constatering dat de wielen stijf voelen hetgeen zeker bij het aanzetten en in de bochten goed merkbaar is.

Afbeelding

Op de weg naar huis kijk ik nog even of de wielen recht lijken te zijn maar dat zal ik straks nog iets nauwkeuriger doen. Na schoonmaken van fiets en wielen check ik nogmaals (nu iets nauwkeuriger) of wielen recht en rond gebleven zijn en het lijkt zo te zijn. Ik kan met het blote oog geen afwijkingen zien en ik heb al helemaal niets kunnen merken tijdens het fietsen.
Tijdens en na afloop van de tweede rit van dik anderhalf uur verandert mijn mening niet dus zal ik mijn ervaringen maar gebruiken voor deze review.

Conclusie

Afbeelding

Ik ben enthousiast over de wielen. Ze zien er mooi uit, zijn goedkoop en licht in gewicht (circa 1650 gram) maar sterk genoeg voor een normaal XC gebruik zelfs door een 95kg wegend persoon. Het betreft hier geen duurtest dus hoe de set zich op langere tijd houdt is niet te zeggen. Ik ben nu al blij dat de set met mijn gewicht zich goed gehouden heeft en heb geen redenen om aan te nemen dat ze de volgende rit opeens gebreken zullen gaan vertonen. Conclusie: NOT CHEAP MAAR LOW-PRICED en dat is in de Nederlandse cultuur doorgaans een goed teken ;-).

Gebruikersavatar
DaanCramer
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo 14 augustus 2011, 20:24
Mijn mountainbike: Norco, Mondraker, Rocky Mountain, BH en Fuji
Contacteer:

ma 24 maart 2014, 21:42

Leuk man! Ongelooflijk, heb net het dubbele betaald voor alleen m'n naafjes :D

Wel leuk dat je de moeite doet om ff te testen en verslag te doen. Hoop echt dat ze de 2de rit in 2en breken anders wordt ik chagrijnig :D
Herperduin
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3117
Lid geworden op: vr 5 september 2008, 16:05

ma 24 maart 2014, 21:55

DaanCramer schreef:Leuk man! Ongelooflijk, heb net het dubbele betaald voor alleen m'n naafjes :D

Wel leuk dat je de moeite doet om ff te testen en verslag te doen. Hoop echt dat ze de 2de rit in 2en breken anders wordt ik chagrijnig :D
Thanks for the compliments :-q 2e ritje hebben ze ook al overleefd :lol:
Gebruikersavatar
mtfuji
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2473
Lid geworden op: ma 14 februari 2005, 13:11
Contacteer:

ma 24 maart 2014, 22:07

Leuke review! :bier: Alhoewel ik 28 spaken achter met jouw gewicht niet snel zou doen.

Overigens heb ik niet zo lang geleden daar ook voor het eerst een wielsetje gekocht met ZTR Alpine velgen en RZC naven,gewicht 1470 gram. Met mijn 90kg rij ik hiermee op Schoorl en dat is behoorlijk stuiterig, en spaar de wielen niet, maar zijn ook nog steeds kaarsrecht.
"Strong, light, cheap. Pick two." Keith Bontrager
Herperduin
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3117
Lid geworden op: vr 5 september 2008, 16:05

ma 24 maart 2014, 22:40

mtfuji schreef:Alhoewel ik 28 spaken achter met jouw gewicht niet snel zou doen.
Ik ga gewoon veel fietsen en minder eten en dan komt het ook wel goed :lol: . De xt's hadden vóór èn achter 24 spaken en die hielden mij ook prima (zelfs in België). Ik heb gewoon een fluwelen rijstijl :wink: . Je hebt wel gelijk hoor; ik zou zelf eerder kiezen voor 32 spaken maar die was niet in het mooie rood verkrijgbaar en ik wilde zo licht mogelijk voor dat geld. Daarbij heb ik rekening gehouden met het inzetbereik van mijn xtc. Als het voor mijn Trailfox zou zijn geweest had ik zeker 32 spaken gekozen.
Gebruikersavatar
mtfuji
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2473
Lid geworden op: ma 14 februari 2005, 13:11
Contacteer:

di 25 maart 2014, 13:09

Ik ga gewoon veel fietsen en minder eten en dan komt het ook wel goed :lol: .
Kijk dat is de juiste instelling, zomer komt er ook aan, voor op het strand is het ook wel lekker om wat afgetrainder voor de dag te komen! :kiss:

Krijg wel de indruk dat het langzamerhand een soort statussymbool wordt om een handgebouwd wielsetje te hebben.

Als je op het forum rondleest lijkt het wel of het 10 keer beter is dan systeemwielen. In de 9 jaar dat ik nu mtb heb ik éénmaal een handgebouwd setje gehad, was inderdaad wat strakker gespaakt met hogere spaakspanning, vergeleken met de systeemwielsetjes die ik heb en had. Maar in de praktijk op de trail niet merkbaar. Enige verschil is dat ik met een systeemwielset mijn achterwiel een keer heb laten natrekken bij een goede lbs, kostte 15 euro. Verder met m'n systeemwielsetje ook gewoon jaren m'n rondje op Schoorl gedaan zonder problemen.
"Strong, light, cheap. Pick two." Keith Bontrager
BerryFOX
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 643
Lid geworden op: di 15 augustus 2006, 10:26
Mijn mountainbike: Cannondale Flash Carbon Team / Salsa El Mariachi

wo 26 maart 2014, 11:38

Heb je deze set per mail bij ze besteld?

Kan ze niet vinden in de webshop namelijk....
Zijn er verschillende opties mogelijk qua kleuren?
Gebruikersavatar
mtfuji
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2473
Lid geworden op: ma 14 februari 2005, 13:11
Contacteer:

wo 26 maart 2014, 16:41

De set met rode velgen staat inderdaad niet meer op de website. Blijkbaar uitverkocht.
Je kan ze een mailtje sturen of ze deze binnenkort weer wel hebben. Ze antwoorden meestal snel.
"Strong, light, cheap. Pick two." Keith Bontrager
Kootje
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1206
Lid geworden op: zo 6 september 2009, 11:24

wo 26 maart 2014, 16:59

Denk dat ze het druk krijgen met bestellingen van het forum hier...

Aandelen kopen misschien? 8)
Lekker vies is niet bah...
Herperduin
Site Admin
Site Admin
Berichten: 3117
Lid geworden op: vr 5 september 2008, 16:05

do 27 maart 2014, 23:45

BerryFOX schreef:Heb je deze set per mail bij ze besteld?

Kan ze niet vinden in de webshop namelijk....
Zijn er verschillende opties mogelijk qua kleuren?
Stonden toen gewoon op de site. Ik zal eens navragen voor je :-q
Gebruikersavatar
v_schultinge
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 835
Lid geworden op: wo 8 mei 2013, 12:31
Mijn mountainbike: Canyon Grand Canyon CF SLX & Maronne Agile

vr 28 maart 2014, 18:58

Leuke review. Mijn DT Swiss X1600 achterwiel heb ik meerdere keren moeten laten richten en ik vind dat ik niet eens bijzondere dingen doe. Dit is trouwens wel het eerste setje wielen ooit waar ik problemen mee heb.

Nu een handgespaakt setje (ZTR Crest/Hope Pro Evo 2) van Japie Carbon overgenomen. Als ik eind volgende maand in NL ben zal ik deze eens even monteren en ik hoop dan natuurlijk op een mooie toegevoegde waarde voor mijn mtb. :D
hans_bike
Mountainbiker
Mountainbiker
Berichten: 1
Lid geworden op: za 24 oktober 2009, 21:04
Mijn mountainbike: epic 650 b/ stumpjumper 29er

zo 13 april 2014, 17:26

Mooi setje man, ik heb zelf een setje 650b wielen van stan no tubes met dt swiss naven gekocht maar kosten meer dan het dubbele, rij ervaring waanzinnig goed wat een verschil tussen 26 inch en 27,5 erg tevreden met de overstap
Gebruikersavatar
SFrits
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 316
Lid geworden op: wo 9 april 2014, 17:22
Mijn mountainbike: Mach 429SL, Diverge comp

za 19 april 2014, 09:55

@ Herperduin,

Hoe zijn je bevindingen na een maandje gebruik?
Gebruikersavatar
sieger
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 743
Lid geworden op: za 5 januari 2008, 20:11
Mijn mountainbike: Giant Anthem X
Contacteer:

za 19 april 2014, 20:45

Hey Frits, ik heb nog een setje over ;)
Build, not bought..
Giant Anthem X
Mijn Strava
Gebruikersavatar
Gertjanw
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 786
Lid geworden op: vr 2 september 2011, 18:35
Mijn mountainbike: Silverback Sphere Expert

za 19 april 2014, 22:08

sieger schreef:Hey Frits, ik heb nog een setje over ;)
Ik ben nog opzoek naar een setje, zijn ze gebruikt?
Plaats reactie