MTB route Horst a/d Maas - 14 april 2013 is de opening!

Heb je nieuws dat met biken te maken heeft, plaats het hier, zodat je medebikers het ook weten!
Gesloten
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Praat mee over je Mountainbike route in Schadijkse Bossen

Sinds de opkomst van het moutainbiken is de moutainbiker niet meer weg te denken uit de Schadijkse bossen. Logisch ook want de Schadijkse bossen lenen zich er prima voor. Maar het kan beter! Want een echte MTB-route ontbreekt. En dat is voor zowel de MTB-er als ook de andere bosgebruikers niet ideaal.

Vanuit enthousiaste mountainbikers komt regelmatig de vraag bij ons binnen of er mogelijkheden zijn voor een uitdagende mountainbikeroute in dit gebied.
Mede door de vraag van de mountainbikers is er besloten om het traject in te zetten richting realisatie van een vaste route. Om dit te bereiken wil Staatsbosbeheer zo veel mogelijk gebruikers betrekken bij het ontwikkelen, opzetten en onderhouden van een MTB-route. Tenslotte is Staatsbosbeheer niet de gebruiker maar zijn jullie MTB-ers dat. Jullie hebben de ideeën over wat het beste traject is en waar deze route uit moet bestaan.

Inmiddels hebben er al een 6-tal Mtb-ers met Staatsbosbeheer gesproken. Namens deze groep willen we graag iedereen, moutainbikers en ook niet mountainbikers, uitnodigen om met ons van gedachte te wisselen over het waarom, wat en hoe van een MTB-route in de Schadijkse bossen.

Daarom organiseren we vrijdagavond 29 juni, 19.00 uur in Hegelsom een bijeenkomst waarbij we dit met jullie willen bespreken.

Interesse?! Meld je aan bij boswachter Ralf van Bree: r.bree@staatsbosbeheer.nl of via 077-4641907. Na aanmelding ontvang je nadere informatie over locatie en programma. Aanmelden via het forum kan ook via een persoonlijk bericht te sturen. Gelieve je naam, woonplaats, telefoonnummer, mailadres en het aantal personen te vermelden.

Kun je niet en heb je toch ideeën neem dan even contact op met Ralf van Bree.
Laatst gewijzigd door RalfHorst op za 30 maart 2013, 12:07, 7 keer totaal gewijzigd.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Er hebben zich inmiddels al 16 mensen aangemeld voor de bijeenkomst. Ook enkele mensen die helaas niet kunnen maar wel op de hoogte willen blijven.
Pat.
Technisch Webredacteur
Technisch Webredacteur
Berichten: 5954
Lid geworden op: zo 15 juli 2001, 02:00
Contacteer:

Dan wil ik bij deze ook van jullie uit een terugkoppeling en het verslag zien van die avond.

Anders kan het niet meer onder nieuws vallen straks.
Met een botte bijl moet je gewoon wat harder slaan dan met een scherpe.
Emtb.Tech
www.GravelRacen.com
YouTube Fatbike & Adventure's Kanaal
Adventures & Patrol Blogtopic op mountainbike.nl
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

De uitkomst van de avond en hoe verder zal zeker op het forum komen om iedereen op de hoogte te houden die geinteresseerd is.
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10258
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35
Mijn mountainbike: Lux Trail CF7

Sowieso even in Overloon gaan kijken! Het voorbeeld van hoe je het maximale uit een gebied kunt halen.
The "Fun Zone" is definitely quicker to find on a shorter travel bike.
You only want as much as is necessary and as little as possible.
Koenuhhh
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1596
Lid geworden op: zo 29 augustus 2010, 16:28
Mijn mountainbike: Specialized Epic Comp (2015) - YT Jeffsy 29 (2017)

Ben zelf ook benieuwd naar de uitkomst hiervan dus zal dit topic even op de voet gaan volgen. De omgeving is maar 10 km van mij verwijdert dus ben zeer benieuwd!
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

@Aurelius
Het staat inderdaad in de planning om die route eens te gaan rijden om zelf een beeld te vormen van een bestaande vaste route.

@Koennuhhh
Wanneer je in de gelegenheid bent vrijdag, ben je ook van harte welkom.

Er hebben zich inmiddels een 27 mensen aangemeld voor vrijdag, wij zijn erg blij met de hoge opkomst.
Geeft nog eens extra aan dat we met zijn alle met iets zinvols bezig zijn.
jonjon
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1572
Lid geworden op: za 17 januari 2009, 16:50
Mijn mountainbike: commencal VIP nuts5
Contacteer:

Om "Pat" dan zijn nieuwswaarde te geven even een korte terugkoppeling :wink: :-q

Afgelopen vrijdag hebben een 30 tal bikers deelgenomen aan de door staatsbosbeheer georganiseerde bijeenkomst/voorlichtingsavond over de mogelijke aanleg voor een mtb route in de schadijkse bossen, een gebied van circa 550 ha. tussen de plaatsen meterik, america en veulen.

Uit de ontvangst en de voorbereiding vanuit de boswachters zelf, was al af te leiden, dat ze dit heel serieus willen gaan benaderen en hier een route willen neerleggen, die ook voor 'niet-locals' aantrekkelijk is, om eens te gaan rijden. (er liggen in het gebied 2 bungalowparken in het gebied, dus je zou er zomaar een weekendje van kunnen maken :winkie:)
Gelet op de grootte van dit gebied, word er in eerste instantie gedacht, aan een 'rondje' van een 15 km. Als voorbeelden over aanleg, realisatie en onderhoud kwamen de rondjes "Dorst" en "Overloon" naar voren. Met de initiatief-nemer(s) van Dorst is reeds contact.

Wat mij persoonlijk heel erg aanstond deze avond, is dat men 'ons' de mogelijkheid geeft er ook daadwerkelijk een 'mtb waardige' route van te maken. Het stuk word namelijk opnieuw 'ingericht' en daardoor is men niet gebonden aan de paden die er al liggen. Met in achtname van een aantal dassenburchten en roofvogelnesten hebben we op deze route in principe 'carte blanche', om het gebied ten volle te benutten. Nu zijn het vooral nog rechte, brede paden met weinig hoogte, maar dit gebied is wel voorzien van de nodige heuvels. Deze mogen dan ook gebruikt worden, evenals de rest van de 'natuurlijke' obstakels. Normaliter ben je als mtb-er meestal niet echt gewenst in een bosperceel en daarom vond ik het ook bijzonder te noemen, dat de boswachters in dit gebied, nu eens eerst de mtb-er benaderd hebben, om te kijken naar de invulling en daaromheen de wandelpaden aan te passen. Zo kan het dus blijkbaar ook :-q

De opkomst, deze avond was dus redelijk ruim en alle niveau's waren aanwezig; van wedstrijdrijders tot recreanten ('Bikers met Leffe'..... what's in a name :lol: ). De eerste afspraken zijn reeds gemaakt vwb terreinverkenning en er hebben zich al subgroepen gevormd vwb sponsorwerving en ontwikkeling. tevens hebben mensen al kenbaar gemaakt een bijdrage aan aanleg en onderhoud te leveren. Staatsbosbeheer zelf, heeft ook al kenbaar gemaakt hier actief in bij te dragen (de routeborden zitten al in de 'begroting' :winkie: ). echter is er nog een lange weg te gaan en iedere bijdrage in meedenken en ondersteuning is daarbij welkom om het draagvlak zo groot mogekijk te maken
Hiervoor is een apart forum geopend waar je dit kunt volgen en je mening en of bijdrage kenbaar kunt maken
http://gratisforums.com/atbschaak/
Ik hoop dat hier dan ook veel mensen gebruik van gaan maken (of via dit forum/topic), immers............ goed voorbeeld doet volgen :bier:
- What goes Up, Must come Down -
Gebruikersavatar
Bowiex
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 3681
Lid geworden op: di 21 februari 2012, 15:56
Mijn mountainbike: Loekie 3-wieler
Contacteer:

Gelijk even geregistreerd!

Ik hoor het graag als ik mijn kettingzaag uit t vet moet halen. Is er een termijn tot realisatie aan te geven?

Is het de bedoeling dat er dit jaar nog met de aanleg begonnen wordt?

Ik wil graag de bijeenkomst van de 5e juli bijwonen. Hoe, wie, wat, waar?
Galgo
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 361
Lid geworden op: za 26 november 2011, 22:44
Mijn mountainbike: Cube Analog 29er 2012

Heb me ook geregistreerd, Horst is niet zo ver bij mij vandaan, dus ik zal er vast wel eens komen.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Jonjon bedankt voor je post. Ik denk dat ik er weinig meer aan toe te voegen heb. Al een eerste stap richting werk uit handen nemen ;-). Ik zal later op de dag ook nog even een reactie posten hier.

@Bowiex
Er is geen termijn aangegeven. Maar dat zal ergens in 2013 worden. Er zijn/worden werkgroepen gevormd die z.s.m. van start gaan. Dus de trein zal in gang gezet worden en de bedoeling is dat deze blijft rijden tot de realisatie. Trouwens ook na de realisatie met een goed onderhoud van de route.
M.a.w. afhankelijk van hoe snel de trein gaat zal de route gerealiseerd worden. Natuurlijk moeten we wel rieeël blijven en zal het een langduriger project worden. Dit gezien we willen dat het een gedrage route zal worden door de rijders (uit de omgeving). Dus zo zal er wanneer een concept route ligt ook bijv. weer een 'inspraak bijeenkomst'' komen.

De forumaccounts worden vanaf donderdag of vrijdag geactiveerd. Dit gezien er donderdagavond een bijeenkomst zal zijn samen met de 3 mensen die zich gemeld hebben om plaats te nemen in een ''overkoepelende'' groep.
Die overkoepelende groep zal er voor gaan zorgen dat straks alle werkgroepjes gaan lopen en dat blijven doen. Dus zegmaar de aansturing. Donderdag zal dus ook bekeken worden hoe het forum gevuld zal moeten worden om hier een goede start mee te maken.

Er is voor alle werkgroepen gedurende het proces nog plek voor mensen die aan willen sluiten (gedurende het proces) om zich mee in te zetten.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Bij deze een korte samenvatting van de bijeenkomst van vrijdag jl.

Om 19.00 uur zijn we met 30 mensen begonnen met 2 presentaties. Ik heb een presentatie gehouden over Staatsbosbeheer Horst en het gebied de Schadijkse Bossen. O.a. dat wij staan voor Natuur, Recreatie en Houtoogst (grondstoffen). Dit ongeveer in de verhouding 33-33-33%.

Er liggen mogelijkheden in de Schadijkse Bossen voor een leuke uitdagende MTB route en wij willen graag de mountainbikers de kans geven om hier in overleg met Staatsbosbeheer een aantrekkelijk route te realiseren.

Vervolgens heeft Erik (MTB-er die tijdens de brainstormsessie in april aanwezig was) een presentatie gegeven over de onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens deze brainstormsessie. Tevens verteld over zijn eigen ervaringen als rijder en als natuurliefhebber.

Rond 20.00 uur hebben alle aanwezige op een post-it zelf 3 punten opgeschreven wat zei belangrijk vinden bij een MTB route.

Na de pauze zijn we hier op verder gegaan om te kijken wat de verschillen en de overeenkomsten waren op de briefjes. Vervolgens zijn er vragen en/of opmerkingen gekomen waar we op verder gegaan zijn.

We hebben afgesloten met een voorstelrondje en daarbij de vraag aan iedereen wat zou je zelf bij willen/kunnen dragen richting realisatie van de MTB route in de Schadijkse Bossen. Hier kwam goede en enthousiaste respons op. Iedereen heeft ook formulier ingevuld wat tevens kon dienen als presentielijst (Naam, mailadres, MTB ervaring, wat wil je bijdrage etc.).
Er stonden ook al mensen te popelen om direct aan de slag te gaan met verschillende stappen. Ideeën zijn er genoeg!

Zowel vanuit Staatsbosbeheer maar ook vanuit de reacties van de aanwezige kan ik melden dat het een geslaagde avond was wat zeer zeker een mooi vervolg gaat krijgen.

Na de bijeenkomst van 5 juli aanstaande zal er een nieuwe update komen. Hier hopen we duidelijke en concrete plannen en stappen op papier te krijgen.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Het nieuwe overleg heeft een ruwe tijdslijn opgeleverd. Deze is flexibel maar geeft wel ongeveer een beeld wat rieeël lijkt/de planning ongeveer is.

Eind juli excursie 1 met mensen die zich aangemeld hebben voor ontwikkeling route
Midden augustus excursie 2 met mensen die zich aangemeld hebben voor ontwikkeling route
Inhoud van de excursie:
• Met fiets het gebied verkennen (binnen en buiten de paden)
• Informatie over de Flora en Fauna
• Regelen overeenkomsten om buiten wegen en paden te mogen
• Iedereen voorzien van kaartmateriaal

Begin september overleg met de groep ontwikkeling route
• Hotspots moeten duidelijk worden door (gps) kaarten van iedereen
• Details/verbindingen hotspots zullen besproken worden

Eind september/begin oktober overleg 2 met de groep ontwikkeling route
• Doel: concept route op papier

Begin oktober bijeenkomst plannen om de concept route te presenteren aan de MTB-ers

2 weken inspraak op de concept route

Vanaf begin oktober zal de werkgroep aanleg route erbij betrokken worden

Verder planning komt op een later tijdstip

Ergens in 2013 opening van de route (mogelijk al voor 15 maart 2013 gezien dan broedseizoen begint)


Op dit moment kunnen mensen aangeven welke data ze kunnen om zo de eerste ''excursie'' te plannen. Tevens zullen er overeenkomsten gemaakt/verstrekt worden om te orrientatie buiten wegen en paden te mogen.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

De eerste terrein verkenning/excursie zal plaats vinden vrijdagavond.
RalfHorst
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 820
Lid geworden op: do 8 maart 2012, 11:13

Vrijdagavond hebben we veel geluk gehad, waar de voorspellingen slecht waren hebben we het van 19.30 tot 21.30 droog gehouden.

We waren met 9 mensen (8 MTB-ers) vooraf nog wat zaakjes de revue laten passeren zoals waar starten etc.
Er kwam nog een andere recreant bij staan/luisteren die aangaf dat een MTB route een goede zaak is.
Eenmaal op pad hebben we stil gestaan bij rode mierenhoop, haviks horst, een passerende Das en natuurlijk op verschillende plekken waar veel (of weinig) heuvels in het terrein zitten.
Samengevat ziet iedereen (heel)veel opties voor in potentie een mooie route. Er zijn overeenkomsten uitgedeeld zodat mensen buiten wegen en paden zich mogen gaan orrienteren. Het doel is om in September de ''hotspots'' op papier te hebben met mogelijke/logische verbindingen er tussen. Enkele meters naar links of rechts zal voor het stadium zijn wanneer de aanleg dichtbij komt.
Over een week of 2 zal excursie 2 zijn met het andere deel van de mensen die gemeld heeft mee te willen werken aan de concept route. De datum is nog niet bekend.

Tot zover deze update.
Gesloten