aurelius schreef: ↑wo 11 december 2019, 09:38
Welk forumlid houdt zich op welke wijze ‘fanatiek amateuristisch’, ‘semi-professioneel’, danwel ‘professioneel’ bezig met MTB-en. Dus niet alleen hier in deze virtuele wereld, maar ook in real life?
Bij deze. Vrijwel volledige transparantie.
Maar eerst toch nog even dit:
suravida schreef: ↑vr 13 december 2019, 09:24
Die vraag van jou aan Lars is ook de enige reden dat je dit topic bent begonnen toch? (Was in ieder geval het eerste waar ik aan moest denken toen ik je openingspost las)
Goed, ergens heb ik ook dat idee en komt ook op mij over als een soort proberen te 'forceren' "uit de kast te komen". Zeker omdat Aurelius inmiddels ergens wel wat snippers moet hebben opgevangen van anderen die wel een idee hebben van wat ik doe. Maar goed, ik zou het ook gewoon kunnen negeren. Aan de andere kant, wat ik al schreef, binnenkort komt er toch wel ergens een aap uit de mouw.
Maar als je een heel klein beetje op let, dan heb je wel door wie er echt verstand van heeft of net iets meer kennis heeft van bepaalde zaken dan de gemiddelde forummert. Daarvan hebben de meesten zich hier nog niet gemeld overigens. Ik ken ze overigens niet irl, maar een enkeling weet zeker wel wie ik ben.
En het verbaast me dus een beetje, wat ik al opmerkte, dat ondanks dat ik regelmatig kennis van 'inside' deelde, er toch mensen waren die dat in twijfel trokken. Terwijl het er volgens mij toch echt wel dubbeldik op lag dat ik gewoon werkzaam ben in de fietsindustrie... .
Maar om een bepaalde neutraliteit te houden heb ik dat dus nooit benadrukt. Misschien kwam ik daardoor arroganter over, maar als je mijn achtergrond niet zou kennen zou je die indruk toch krijgen

En die neutraliteit was wel enigszins nodig in mijn ogen, omdat ik ook voor een tijdschrift schreef.
Daarnaast zit ik hier niet voor mijn eigen meerdere eer en glorie op het forum, niet om te laten zien dat ik veel weet. Maar om daadwerkelijk mensen van de juiste adviezen te dienen. En om een hoop onzin die rond gaat in fietsenland onderuit te schoppen. En zelfs dat laatste is toch redelijk gelukt.
Ah, hoe ik dan aan die kennis kom? Ik roep altijd grappend dat ik 'mountainbike' gestudeerd heb. In zoverre verslond ik op de laatste rij schoolbanken op de HTS de beschikbare mountainbiketijdschriften. En wist ik van vrijwel ieder los verkocht onderdeeltje het gewicht... .
Na een aantal mountainbikes (de eerste in 1989) was me al snel duidelijk dat dit mijn hobby was. En dat ik daarvan mijn werk wilde maken. Begonnen in het magazijn bij Augusta, daar later de service aan Marzocchi en Formula gedaan. Ook toen al een vraagbaak voor de dealers als het ging om technische zaken of passende producten, samen met de andere jongens uit het magazijn. En de opstart van BBB meegemaakt, zeer leerzaam. Maar nog geen idee wat ik wilde doen. Overgestapt naar een fietsenwinkel. Die hoopte met mij er bij meer mountainbikes te gaan verkopen. Dat maar uit zijn hoofd gepraat, te moeilijke markt. Andersom wel geleerd naar klanten te luisteren en ook de klanten te laten ervaren wat ze aan een heel goede fiets zouden hebben (een van de grootste Koga dealers op dat moment).
Na tien jaar fietsen inmiddels pakweg 30-35 fietsen en talloze onderdelen verder.
En toen kwam het blad Fiets langs. Die zochten hulp bij het mountainbike gebeuren. En ik lag bovenop de stapel sollicitatiebrieven. Onder begeleiding van Guus van de Beek – een van de meest technische manen op het gebied van fietsen op dat moment - een jaar de mountainbiketesten gedaan, freelance. Heel veel geleerd over bijvoorbeeld geometrie, materialen en constructies. En na het jaar zijn positie over genomen, mountainbike redacteur en technische verhalen. Fulltime dus bezig met kennis opdoen en doorgeven. Fietsen testen en ervaringen opschrijven. Daarvoor in Nederland bij verschillende experts, ook buiten de branche, langs geweest. En op uitnodiging van diverse fiets- en onderdelenmerken half Europa en veel landen daar buiten gezien. Op hoofdkantoren geweest, op mooie plaatsen om te fietsen. Meestal met als doel het nieuwe programma getoond te krijgen – de jaarlijkse introducties. Met diverse grote namen uit de industrie gefietst en gefeest. Met de technici achter veel merken gesproken – ook omdat ze wisten dat ik veel wist… . Met collega’s uit diverse landen goede banden opgebouwd, inzichten opgedaan. Leren fietsen – een beetje dan. Interessante tijd. Tien jaar gedaan. Genoeg anekdotes – die ik er misschien nog wel eens tegenaan gooi hier en daar.
In die tijd ook vrij intensief geholpen bij mtb-clinics. Altijd leuk mensen vooruit te helpen en goed om te zien hoe mensen kunnen leren en reageren.
Overgestapt naar idworx. Soort van productmanager. Weer op een heel andere manier leren kijken naar fietsen en onderdelen. Denk dat mijn stijl hier op het forum ook wel beïnvloed is door mijn tijd daar: zeg waar je voor staat en zorg dat je het kunt onderbouwen!
Terug in Nederland vrij snel begonnen bij Ryde. Daar in 2014 de bedenker van de Trace (high-end) serie. En
mocht moest de verkoop en marketing daar ook voor doen. Helaas was het management niet geïnteresseerd in die mogelijkheden en draaide (sowieso) de hele Nederlandse productie van Ryde de nek om.
In de hoedanigheid bij Ryde weer op een heel ander niveau contact met de diverse fabrikanten. Bij Fiets zie je de marketing-jongens (hier en daar wel wat ruzie mee gehad omdat ze domme dingen zeiden

), bij Ryde krijg je dan weer te maken met de product managers. Die ook weer op zoek zijn naar inzichten of bevestigingen. En meestal even eigenwijs zijn als ik ben.
Na idworx ook voor diverse Nederlandse fietstijdschriften stukken en testen geschreven. Dat laatste verklaart dan weer waarom ik over zoveel producten iets te zeggen heb (had). Ik heb er daadwerkelijk ervaring mee. Maar kon die dubbelrol niet helemaal vrijgeven vanwege dus een stukje neutraliteit.
Daarnaast zit ik op pakweg 125 fietsen die ik ooit in bezit heb gehad, heb ik een veelvoud daarvan opgebouwd (meestal omgebouwd) en heb dus in mijn leven ongeveer 750 intensief genoeg bereden om er zinnige dingen over te kunnen zeggen, heb de ervaring om al binnen een paar minuten wat zinnigs over de rijeigenschappen van een fiets te kunnen zeggen. En zal daarnaast nog wel 250 op 1 of andere manier bereden (1 DH-run, stukje met een ander onderdeel gemonteerd, tientallen racefietsen, meetsessie om de 1 of andere reden).
(En momenteel schijn ik niet te weten waar ik mee bezig ben

)
Duidelijk genoeg?
"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"