In 15 etappes door Tirol

De Bike Safari begint in Nauders en trekt vanuit daar in 15 etappes door Tirol om te eindigen in Walchsee. De totale afstand bedraagt 650 kilometer met 25.000 hoogtemeters, waarvan er 12.000 afgelegd kunnen worden met behulp van de 18 deelnemende skiliften. Het lijkt misschien wat makkelijk om bijna de helft van de hoogtemeters met de lift af te leggen, maar er blijft nog ruim voldoende klimwerk over. De etappes zijn gemiddeld zo’n 40 km lang, met uitschieters naar 50 en 60 km, en de meesten hebben nog steeds meer dan 1000 positieve hoogtemeters.

Pertisau - Alpbach
 

Ik heb er voor gekozen om de etappes 10 tot en met 15 te gaan rijden. Dit betekent dat ik start in Pertisau aan de Achensee. Dit is een een luxe vakantie oord aan een bergmeer dat door de bergen aan weerszijden aan doet als een Noorse fjord. Vanwege de beschikbare dagen heeft de organisatie besloten om etappe 10 en 11 op één dag te doen. Door de eerste lift over te slaan en met de boot de Achensee over te steken naar Achenkirch wordt zo een etappe van zo’n 60 km met 1100 hoogtemeters gecreëerd. Dit geeft meteen ook de flexibiliteit van het concept aan. Door het combineren van etappes en eventueel wat kleine aanpassingen zijn er ook voor de kilometervreters flinke ritten te realiseren.

Na de overtocht met de boot klimmen we vanuit Achenkirch door het Rofan massief naar Steinberg. Onderweg worden we op verschillende plaatsen getrakteerd op panorama’s van de Achensee. Met uitzicht op het Karwendel massief dalen we vervolgens af het Tristenau dal in, om weer verder te klimmen over de Kögljoch naar Steinberg. Via een singletrack dalen we af naar de kabelbaan in Reith die ons weer terug naar 1200 meter hoogte brengt. Na een afdaling en nog een laatste klim van 200 hoogtemeters eindigen we de dag in Alpbach.

Alpbach - Niederau

De tweede dag begint met een trip met de skilift naar Hornboden. Vanaf hier dalen we via een lange slingerweg af naar Inneralpbach, waar we aan de eerste klim beginnen. Op papier lijkt dit met 37 km en zo’n 1000 hoogtemeters een gemiddelde etappe, maar het feit dat deze ongeveer allemaal in twee klimmen, één van 600 en één van 400 hoogtemeters  zitten, maakt dit toch tot een pittige. Tussen de twee klimmen krijgen we wel vanaf Oberau een panoramisch uitzicht over het Wildschönau dal en onze eindbestemming Niederau. Een eervolle vermelding bij deze etappe gaat naar de Krautinger, de lokale schnaps van Wildschönau. Van alle lokale schnaps die we tijdens de Bike Safari hebben mogen proberen was dit toch wel de meest “bijzondere”. Ik ga niet verklappen waarom, maar deze zul je niet snel meer vergeten...

Niederau - Kirchberg
 

Etappe 13 van de Niederau naar Kirchberg is degene waar het concept het meest in tot uitdrukking komt. In deze etappe staan maar liefst vier liften op het programma. Dit betekent dat van de 3000 positieve hoogtemeters er nog zo’n 1000 op de fiets over blijven. Maar ook dat er ruim 3000 hoogtemeters afgedaald kunnen worden! Veel van deze afdalingen gaan normaal gesproken over brede grindpaden. Onze lokale gids Rainer weet echter de betere paden te vinden waardoor we vandaag misschien wel de mooiste trails van de hele trip rijden. Steile, technische afdalingen over rotsige ondergrond, afgewisseld met singletrack en wortelpassages door het bos. Puur genieten!

Kirchberg - St. Johan in Tirol
 

Kirchberg is een aparte vermelding waard vanwege het lokale bikepark en de mountainbikeschool en -verhuur. Indien je zelf de controle hebt over je programma is het absoluut de moeite om een extra dag in Kirchberg in te lassen. Direct naast het Hotel Klausen zit namelijk de Bike Academy van Kurt Exenberger, de eerste mountainbikeschool van Oostenrijk waar onder andere toppers als Alban Lakata en Gunn-Rita Dahle regelmatig hun skills komen bijschaven. Hier komen tevens de uitstekende Ghost huurbikes vandaan waar we de hele trip op gereden hebben.

In de ochtend beginnen we met een rijtechniek clinic waarin met name onze afdaal-techniek onder de loupe wordt genomen. Hierna gaan we het bikepark in om op de Lisi Osl trail, vernoemd naar de Oostenrijkse wereldbeker winnares, het geleerde in de praktijk te brengen. Het verhaal gaat dat Lisi bijna elke ochtend om 05:00 deze trail omhoog rijdt, wat bewonderenswaardig is als je weet hoe uitdagend de switchbacks, bruggen en afdalingen met losse stenen naar beneden al zijn.

Na een ochtend fun in Kirchberg wordt het toch ook tijd om weer door te trekken naar onze volgende bestemming. Tijdens deze gemoedelijke etappe leggen we 1300 van 1650 hoogtemeters af middels twee kabelbanen. De route voert ons echter wel over zowel de Wilde Kaiser als de Kitzbühler Horn, de twee markante herkenningspunten die we gedurende de hele trip al vanaf verschillende kanten in de verte hebben aanschouwd. Vanaf de Kitzbüler Horn brengt een afdaling vol haarspeldbochten ons op een hoogvlakte met singletracks en schitterende vergezichten. Via nog meer haarspeldbochten dalen we vervolgens verder af naar St. Johan in Tirol.

St. Johan in Tirol  - Walchsee

De laatste etappe van de Bike Safari kent “slechts” 700 positieve hoogtemeters. Deze zitten echter allemaal in één klim gepropt! Zitten, je ritme vinden en door blijven gaan is dus het devies. De volgende klim van 800 hoogtemeters wordt weer met de lift afgelegd, en na een lunch bovenop de Unterberg, omringd door parasailers van de grootste school in Oostenrijk, zetten we de afdaling in naar onze eindbestemming. Hier laten we ‘s middags, omringd door de bergen bergen waar we zes dagen in hebben rondgereden, de inmiddels vermoeide benen tot rust komen met een duik in de schitterende Walchsee.

Zelfstandig of georganiseerd
 

Er zijn verschillende manieren om de Tirol Bike Safari te ondernemen. Op de website van Tirol Werbung zijn de GPS tracks en beschrijvingen van alle etappes te downloaden, wat het mogelijk maakt om het geheel op eigen gelegenheid te doen. Er zijn nog geen gedetailleerde kaarten beschikbaar van de routes, maar dit zou in de nabije toekomst wel nog kunnen komen. De GPS tracks zijn goed genoeg om je weg te kunnen vinden, maar een stafkaart als back-up is uiteraard altijd aan te raden.

Inmiddels zijn er ook reisorganisaties (o.a. Cycle Hollidays) die de Bike Safari in het programma hebben opgenomen. Deze bieden op dit moment een pakket van vier dagen op eigen gelegenheid, inclusief bagagevervoer, liftpassen en hotel vanaf €269,-. In september is er ook een reis van zes dagen met gids en op basis van half-pension, vanaf €925,-. Wij hadden tijdens deze trip de luxe van de geheel verzorgde variant inclusief gids. Alle deelnemende hotels waren van uitstekende kwaliteit, vaak met uitgebreid wellness centre, wat na een dag fietsen toch wel genieten is. Het feit dat je je bagage ‘s ochtends bij de receptie zet en deze ‘s middags in je volgende hotel weer op je staat de wachten scheelt een veel gedoe. De lokale gids voegt met name een hoop toe als je graag de wat meer technische paden opzoekt in plaats van de standaard route.

Schötter of singletrack

Zoals eerder vermeld gaan veel van de afdalingen over de bredere schötter paden die je in de alpenlanden vaak tegen komt. Het is veelal mogelijk deze te vervangen door technischere trails, maar officieel zijn dit vaak wandelpaden. Sommige wandelpaden zijn gedeeld voor bikers en hikers, op anderen wordt het gedoogd. De locals zijn het gewend en doen er niet moeilijk over, net als overal gaat het over het algemeen goed zolang je elkaar maar met respect behandelt. Helemaal officieel is het echter allemaal nog niet, vandaar dat het nog niet in de de informatie van de Bike Safari opgenomen kan worden.

Begin dit jaar is er in Tirol nieuwe wetgeving van kracht geworden die het makkelijker maakt goede afspraken te maken met landeigenaren over het gedeelde gebruik van de paden. Zeer waarschijnlijk zal dit op korte termijn leiden tot meer mogelijkheden binnen de Bike Safari voor de meer technisch georiënteerde bikers. Tot die tijd is het een kwestie van je goed voorbereiden of met een lokale gids op pad gaan.

Nuttige links

De officiële site van de Tirol Bike Safari
Bike Acadamy Kirchberg

Hotel Pfandler - Pertisau
Haus Angelika - Alpbach
Hotel Klausen - Kirchberg
Hotel Wastlhof - Niederau
Hotel Kitzbühler Horn - Oberndorf
Hotel Sonneck - Kössen