Trails rijden met de Sram NX Eagle

De Eagle familie groeit gestaag en het jongste kind van de familie draait op een 12 speed 11 - 50 cassette met een bereik van 454%. Genoeg voor flinke hellingen in de Ardennen en de Alpen? Wij gingen er mee op pad.

Cassette
Waar bikers voornamelijk naar kijken bij een groep is het bereik van de cassette. De cassette van de NX Eagle verschilt nogal van de GX en hoger. Deze draait namelijk op een conventionele 8/9/10 speed body. Maar om dit voor elkaar te krijgen is het kleinste 10 kransje vervangen voor een 11 speed wat het bereik geen 500% maakt maar 454%.
Qua opbouw heeft de cassette een aluminium spider voor de vier grootste tanden. De overige kransjes worden door middel van een spacer los op elkaar gestapeld en vastgezet met een lockring. Het grootste kransje is van staal gemaakt wat het gewicht van de cassette een beetje opvoert.

De oude keukenweegschaal wordt uit de kast gehaald en we hebben een lijst gemaakt van alle onderdelen in de NX groep.

Cassette:  611 gr
Derailleur: 340 gr
Shifter:     112 gr
Crankstel: 698 gr
Trapas:       77 gr
Ketting:     254 gr
------------------------ +
Totaal:    2092 gr

Achterderailleur
De achterderailleur is flink van formaat en is voorzien van Sram's X-Horizon recht parallelogram met een Type 3 Roller Clutch Bearing. Dat laatste gaat het klapperen tegen tijdens technische escapades en daar zijn ze goed in geslaagd. Zelfs met een stalen hardtail blijft alles netjes op zijn plaats en rammelt niet alles door elkaar. Op het moment dat je het wiel uit de bike wilt halen zet je de derailleur gewoon vast met de Cage Lock. Wel zo makkelijk met zo'n zware veer.
De wieltjes zijn ook een stuk groter gemaakt wat de kettinglijn en schakelen ten goede komt. En het schakelen heeft ons verrast. Ondanks dat dit de goedkoopste 12 speed Sram groep is schakelt het verrassend soepel. Ook bij de grootste tanden. De derailleur loopt heel lekker naar de 50 zonder rare rammeltjes, kraakje of bijgeluiden. Gewoon smooth zoals het hoort.

Het schakelen gebeurd met de shifter welke op glijlagers draait in plaats van kogellagers. Maar het voelt wel allemaal soepel aan en schakel je met gemak 5 kransjes in een keer op. Helaas schakel je maar 1 kransje per keer terug. En bij 12 speed zijn dat 11 klikjes om door de hele cassette te lopen. 2 tandjes af zou het afschakelen een stuk prettiger maken.

Crankstel
Het crankstel draait op de nieuwe DUB lagers. Een lager voor alle crankstellen. Er is dus geen keuze meer uit 30 of 24 mm assen maar gewoon een asdikte voor alle nieuwe cranks.
De armen van het NX crankstel zijn vervaardigd uit 6000 aluminium. Aan de aandrijfzijde is de crank voorzien van een direct mount montage voor een stalen XSync 2 kettingblad.

Onze bike is voorzien van een 30 tands voorblad wat het in combinatie met de 50'er aan de achterkant een flink klimverzet geeft. Het verzet is zelfs ietsjes lichter dan een 2x11 met 22-36 klimverzet. In de Ardennen en Alpen was ik erg blij met het klimverzet maar zodra je snelheid boven de 30 km/h komt hoef je al bijna niet meer bij te trappen. Een 32 aan de voorkant zorgt nog steeds voor een prima klimverzet maar maakt het bijtrappen bij hogere snelheid wat aangenamer.

Een paar maanden biken in de droge weersomstandigheden laten bijna geen spoor van slijtage zien aan de drivetrain. Schakelen tijdens stevige klimmen werkt nog steeds net zo soepel als na montage.

Oké, het is geen lichtgewicht groep, maar voor deze prijs krijg je wel een mooie kwaliteit terug.

De adviesprijs van de totale groep bedraagt  € 412,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.sram.com/sram/mountain/family/nx-eagle

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER