De proloog, bestaande uit 23km met 700 hoogtemeters, had de start en finish op het Meerendal Wine Estate in Durbanville. Na een passage door het wijnhuis volgde een singletrack kilm genaamd „Stairway to heaven” naar de top van de Dorstberg. Daarna wachtte de renners een technisch parcours terug naar Durbanville.

Bij de heren eindigden Lukas Flukiger en Martin Fanger van het BMC Mountainbike Racing team op 12 seconden achter Hermida en van Houts. De derde tijd was voor Robert Mennen en Kristian Hynek van team Topeak-Ergon Racing. De grote favorieten Platt / Huber en Sauser / Rabon eindigden respectievelijk als zesde en negende vandaag. De verschillen in het klassement zijn echter zo klein dat alles nog mogelijk is.

Ariane Kleinhans en Annika Langvad waren vandaag de snelste dames. Langvad kwam gisteren nog hard ten val op de trappen van het Meerendal Wine Estate, maar lijkt daar gelukkig weinig hinder van te ondervinden. Twee minuten daar achter kwamen Esther Suss en Sally Bingham als tweede binnen, op drie minuten gevolgd door Jenny Stenerhag en Theresa Ralph. De Nederlandse Hielke Elferink eindigde samen met Milena Landtwing als vierde, Laura Turpijn werd samen met haar Belgische ploeggenote Sara Mertens achtste.

Voor morgen staat de eerste lange etappe op het programma, een tocht van 108km en 2450hm met start in finish in Robertson.