Organiserend vereniging MTB Gelderland Zuid had in de heuvels rondom Groesbeek een compact parcours van 35 kilometer uitgezet. Dit maakte het mogelijk om zowel een toertocht van 35km als een korte marathon van 70km en het koningsnummer van 105km aan te bieden. Alle favorieten van de jaarlijkse XCO wedstrijd waren hierin vertegenwoordigd, en deelnemers van de recente Mountainbike.nl bikersdag in Nijmegen zullen zeker ook een aantal van de hoogtepunten uit die route herkend hebben. Dit alles leidde tot een pittige parcours met ruim 600 hoogtemeters per ronde. In tegenstelling tot veel buitenlandse marathons waren deze hoogtemeters echter niet lang en geleidelijk, maar eerder kort en fel, veelal gevolgd door een technische wortelafdaling waardoor herstel maar beperkt mogelijk was. Winnares Monique Zeldenrust omschreef de 70km op Facebook niet voor niets als „een XC wedstrijd van ruim 3 uur”.

Tijdens wedstrijd om de lange afstand werd de kopgroep twee ronden lang gevormd door teamgenoten Jeroen Boelen en Hans Becking van Betch.nl-Superior, Bas Peters (Giant), Bram Rood (Koga-KMC) en lokale favoriet Rens de Bruijn (Merida-Bassa). Tijdens de derde ronde begon de kopgroep uit elkaar te vallen en bleek het Becking te zijn die zijn race het beste had ingedeeld. Daarachter ging de strijd om de tweede plek tussen Boelen en Peters, welke uiteindelijk door Peters met twee minuten achterstand op Becking gewonnen werd. De vierde plek was voor Rens de Bruijn, gevolgd door Bram Rood op de vijfde.

De strijd bij de dames was op de lange afstand bij de dames een stuk minder spannend, eigenlijk zelfs totaal afwezig. Vanaf het begin af aan werd de wedstrijd gedomineerd door Mirre Stallen van het Cube-Nutswerk team. Na twee rondes redelijk rustig aan gereden te hebben gaf Stallen in de derde ronde alsnog gas, en pakte zo een voorsprong van ruim 12 minuten op Jolien Jansen van het Sforz Racingteam. Dieuwertje Poort nam uiteindelijk de derde plaats in.

Op de korte afstand van 70km ging de overwinning bij de vrouwen naar Monique Zeldenrust (Giant). De tweede plek was voor Reza Hormes-Ravenstein , de derde voor Manon van Hees (Merida-Bassa). Bij de mannen won de Belg Gody Jacobs voor Erik Groen en Nick van den Heuvel.

Foto's: Anton de Wolff / http://www.pixelparty.eu

Kijk hier voor meer foto's.