Want de kwaliteiten die Tolhoek etaleerde op de fiets met het kromme stuur en het smalle zadel, waren van dien aard dat hij dikwijls in het buitenland vertoefde. Zowel als wegrenner als de laatste vijf jaar als mountainbiker maakte hij meerdere keren deel uit van nationale selecties. Patrick Tolhoek neemt zaterdag 25 november in zijn woonplaats Yerseke afscheid van de wedstrijdsport tijdens het vijfde duel in het kader van de Zeeuwse ATB-competitie. Dat kan interessant worden, want deze wedstrijd krijgt een sterke bezetting. Het organiserend comité, waarin onder anderen zitting hebben de oud-renners Vital Timmermans, Marcel Gunst en Jan Blok, heeft namelijk in overleg met Tolhoek besloten om een aantal prominenten uit binnen- en buitenland uit te nodigen. Van de partij zullen bijvoorbeeld zijn Bart Brentjens, Bas van Dooren, Corine Dorland en een aantal ploeggenoten van Tolhoek uit het BE-ONE Euro-team, waaronder de Nederlandse kampioen onder 23 jaar Thijs Al. Uit België komen de nationale kampioen Roel Paulissen en Philip Meirhaeghe (Europees kampioen en winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Sydney. Patrick Tolhoek kan dus de borst nat maken tussen deze tegenstanders van formaat en dat geldt eveneens voor Eric Vereecken uit Hulst, die in de voorgaande wedstrijden van de Zeeuwse ATB-competitie met kop en schouders boven de anderen uitstak.
GlanzendPatrick Tolhoek (35) kan op een glanzende wielercarrière terugzien. Was geen goudvink als het aankwam op sprintsnelheid, maar was wel een mannetjesputter als solist. Dat leverde dikwijls succes op. Tolhoek manifesteerde zich als een ambitieuze coureur met een ijzeren wilskracht en leefde serieus voor zijn sport. Karaktereigenschappen die ook zijn vader Ko (inmiddels 59 en eveneens langdurig actief geweest als wielrenner) in ruime mate bezat. Op dat punt is de appel dan ook niet ver van de boom gevallen.
Reeds in de beginjaren bij nieuwelingen en junioren diende Patrick Tolhoek zich als een belofte aan. Reed meerdere keren met de bloemen en de progressie zette zich voort in zijn amateurperiode (25 overwinningen). Twee keer maakte Tolhoek in die tijd deel uit van de nationale selectie voor het wereldkampioenschap. In 1988 stapte Tolhoek over naar de profs. Eerst in dienst bij Roland/Colnago, daarna drie jaar bij Super Confex, de ploeg van Jan Raas. Tussen de grote broers weerde Tolhoek zich ook behoorlijk. Won vier criteriums, reikte twee keer naar een vierde stek in het Nederlands kampioenschap en reed twee keer de Tour de France uit (werd drie keer derde in een etappe). Eind 1989 werd de Zeeuw door de Club'48 uitgeroepen tot 'Renner van de Toekomst'.
SukkelenEr kwam een kink in de kabel voor hem. "Ik begon te sukkelen met een blessure en het duurde erg lang voordat men eindelijk in België ontdekte dat er een slagader bekneld zat in mijn linkerbeen. Operatief ingrijpen leverde gelukkig succes op, maar inmiddels had ik ruim drie jaar stil gelegen. Toch besloot ik als 32-jarige weer op te stappen, want het bloed kroop bij mij waar het niet gaan kan. Als wegrenner had ik me het best thuis gevoeld op wat heuvelachtig terrein en mede daarom koos ik er voor om als mountainbiker aan de slag te gaan."
In deze discipline was Tolhoek ook beslist geen figurant. Werd kampioen van Nederland in 1998, reikte ook naar een tweede en derde stek in de nationale titelstrijd en finishte twee keer als zesde in een wereldkampioenschap. Zijn deelname aan de laatste Olympische Spelen werd voor hem een teleurstelling. Hij stapte na enkele ronden af. "In Sydney had ik een zeer slechte dag, maar over het geheel genomen zie ik met veel genoegen terug op mijn wielerloopbaan. Ik heb er uitgehaald wat er voor mij inzat en zonder onbescheiden te zijn was dat nog heel wat."
Na afloop van de wedstrijd in Yerseke volgt er een receptie in 't Veerhuis en daarna zal er ongetwijfeld nog flink worden nagepraat tussen Patrick Tolhoek en zijn vele wielervrienden. Want door zijn sympathieke opstelling tegenover iedereen heeft Patrick Tolhoek eveneens hoog gescoord en daarom zal het wel 'volle bak' worden in 't Veerhuis.
Artikel uit BN/DeStem van 13-11-2000