De schelpen werden onlangs op verschillende plaatsen van het zes kilometer lange mountainbikepad in de Boswachterij Westenschouwen gestort. De schelpen werden gebruikt om kuilen in de terreinfietsroute dwars door het naaldbos op te vullen. Doe je dat niet, redeneerde Staatsbosbeheer, dan gaan mountainbikers om de kuilen heen rijden en wordt het pad steeds breder. En dat is niet de bedoeling. Staatsbosbeheer werd echter op de vingers getikt door de provincie Zeeland. Die beschouwt schelpen als verharding en met Staatsbosbeheer was eerder al afgesproken dat er geen nieuwe verharde paden in de boswachterij mogen komen.
De verharde paden - tegel- en betonpaden - die er al lagen voordat het gebied uitgeroepen werd tot beschermd natuurmonument, mogen blijven liggen, maar meer mogen er in de visie van de provincie niet bij komen.
WeghalenDe provincie verordonneerde daarom het weghalen van de schelpen. Staatsbosbeheer kreeg wel toestemming de kuilen in het mountainbikepad op te vullen met houtsnippers. Een kleine dertig vrijwilligers van mountainbikevereniging X-treme, enthousiast gebruiker van het terreinfietspad, staken zaterdag de handen uit de mouwen. Met behulp van aanhangwagen, kruiwagens en schoppen gingen de moutainbikers aan de slag om de door Staatsbosbeheer beschikbaar gestelde houtsnippers - naaldhoutchips in dit geval - op de juiste plaatsen aan te brengen. Boswachter D. Fluijt schat dat ongeveer driekwart van de kuilen in het mountainbikepad inmiddels opgevuld is met houtsnippers. Vooralsnog denkt hij dat de 80 kubieke meter houtsnippers voldoende zal blijken te zijn voor de knelpunten langs de hele route. Of het opvullen van de gaten met houtsnippers ook op lange termijn een bevredigende oplossing is, is volgens Fluijt moeilijk te zeggen. „De houtsnippers verteren op den duur. We zullen moeten afwachten hoe het in de praktijk uitpakt.“
Copyright © 2004 Provinciale Zeeuwse Courant - alle rechten voorbehouden