De Marathon is een relatief nieuwe tak van Mountainbike-sport, waarbij de deelnemers een rit in lijn rijden (geen rondjes) en de afstand aanmerkelijk groter is dan in een gewone mountainbike-wedstrijd. Het is inmiddels een internationaal erkende en ontwikkelde sporttak en er zijn officiële wereldkampioenschappen. Voor de absolute Nederlandse topper Bart Brentjens, is het de laatste trofee die nog ontbreekt in zijn prijzenkast. Brentjens zal dan ook gebrand zijn op het winnen van de nationale titel. Met de in supervorm verkerende Erwin Bakker (Liessel)  en Maarten Tjallingii (Arnhem) die in de wereldbeker Mountainbike al een topklassering neerzette, zal hij het echter niet makkelijk krijgen. Ook de tegenwoordig in de regio woonachtige Bas Peters en Thijs Al zijn serieuze titelkandidaten. Het parkoers van deze Marathon gaat ook over Duits grondgebied en aangezien het een open NK is, doen verschillende Duitse mountainbikers uit de regio mee. De deelname van eventuele internationale toppers, moet nog bevestigd worden.
Bij de vrouwen staat de hele Nederlandse top aan de start. Er wordt gespannen uitgekeken naar de comeback van Elsbeth Van Rooij-Vink, die na een lange afwezigheid in verband met ziekte, in Groesbeek weer haar opwachting zal maken. Bernardine Boog - Rauwerda heeft de laatste tijd echter laten zien dat zij belangrijke stappen vooruit heeft gemaakt, dus zij is ook een voorname titelkandidaat, net als Daphny van den Brand.
Het parkoers in en rond Groesbeek is 80 kilometer lang, met zo'n 800 meter hoogteverschil. Alle deelnemers rijden dezelfde ronde, die voor een gedeelte ook over Duits grondgebied gaat. Inmiddels hebben zo'n 400 bikers zich voor de wedstrijd aangemeld. Het evenement staat open voor deelname van iedereen met een deugdelijke mountainbike en een harde schaalhelm, vanaf 17 jaar.
Voor alle belangstellenden is de site van de wedstrijd: www.atb-sport.nl zeer informatief, met het wedstrijdprogramma, meer informatie over het parkoers, et cetera.