Het lichaam heeft een maximale, maar ook beperkte capaciteit in het vrijzetten van energie welke eerder bereikt wordt dan je denkt.Aapjes schreef:Tuurlijk gaat alles naar glucose, maar het gaat om het geleidelijk vrijkomen van energie, and you know it. NADH kan gezien worden als energievoorziening: het is gewoon de tijdelijke opslag van je energie.Joker schreef: Het afbreken van meervoudige koolhydraten (suikers) kost energie, alles moet toch naar glucose of fructose toe, en vanaf daar maak je inderdaad je ATP en GTP, waarbij je NADH niet zo zeer een energievoorziening is, maar meer een bijproduct dat naderhand eveneens in ATP omgezet wordt.
Met andere woorden, het reguleren van je energievrijzetting uit voeding, door middel van een dieet, is een beetje moeilijk . Tijdens inspanning is het lichaam op bijna maximaal niveau bezig met energie vrijzetting, en geldt maar 1 ding, nu zo veel mogelijk energie leveren. Niet straks niet morgen, NU. Je energiedrank dient om gelijk "a la minute" energie te leveren. Verder slaat het lichaam "overtollige" energie zelf wel zo lang op. Je hoeft je dus niet bezig te houden met het feit of energie geleidelijk vrijgezet wordt, dat doet het lichaam zelf wel. Glycogeenproductie maakt het mogelijk energie tijdelijk op te slaan, en snel weer beschikbaar te krijgen, lange termijn opslag kennen we wel: VET. Het lichaam reguleert dus zelf een constante en gelijkmatige vrijzetting van energie afhankelijk van de behoefte.
Het nuttigen van vast voedsel (bananen etc.) zijn ervoor op lange termijn je energievoorraad aan te vullen en je maag gevult te houden met zinnige dingen welke echter weinig energie kosten (een bruine boterham bevat een hoop energie maar vraagt te veel inspanning van het maagdarmstelsel; alle energie wil je gebruiken om te fietsen, zo min mogelijk aan spijsvertering).