[Report] Bike Motion 2010: Even zeuren.

De nieuwste productreviews, de lekkerste bikes en de mooiste bikeplekjes/evenementen!
Gebruikersavatar
George
Reporter/Moderator
Reporter/Moderator
Berichten: 13066
Lid geworden op: wo 27 oktober 2004, 14:03
Locatie: Sla Aap
Contacteer:

zo 24 oktober 2010, 21:55

De jaarlijkse tocht naar de Bike Motion beurs zit er weer op. Ieder jaar weer anders maar toch ook veel van hetzelfde. Maakt niet uit want mopperen, zeuren en klagen is ook leuk dus een korreltje zout bij het lezen is aan te raden.

Wat viel zoal op? Groter dan vorig jaar maar ook rommeliger. Sommige merken waren diep weggestopt in wat onooglijke hoekjes en qua aankleding en demonstratie is het nog steeds een beetje crisis. Geen catwalk, geen films die in première gingen en naast de Red Bull Hummer had alleen Peugeot een blitse auto meegenomen. Er is genoeg te zien en te beleven, maar een beetje meer show zou geen overbodige luxe zijn. Specialized had gelukkig de 'alleen kijken, niet aanraken' stand van de voorgaande jaren thuisgelaten maar de Veltec stand was dan weer een deja-vu van voorgaande jaren met vrijwel dezelfde fietsen en ijsjes. Je komt toch naar een beurs om nieuwe dingen te zien? Mooie vrouwen waren ook weer nauwelijks te bekennen, wel heel veel bike-nerds, een pumptrack bij het nieuwe magazine 'Up / Down' en een afdeling bike-polo. Dat is wel weer eens wat anders dan trial of dirtjumping maar toch meer een doe- dan een kijksport.

Staat het concept van 29er nu op doorbreken of niet? De grootwielers waren aanwezig maar niet in de mate die ik had verwacht. Wel veel Hollands glorie. Santos presenteerde een fraai exemplaar en voor zover mij bekend het enige productie model 29er met Firmtech nokken, blijft een mooi systeem. Bij Idworx leek sprake van een rekenfout want ondanks dat op alle terzake doende onderdelen duidelijk '29' stond vermeld bleven ze het maar over '30' hebben. Voor de mensen die nu vrezen met een nieuwe standaard van banden en velgen te worden geconfronteerd, geen zorgen, ook bij Idworx maakt gewoon een 29er. Slimme marketing? Misschien, 30 ligt ongetwijfeld dichter bij de leeftijd van de beoogde doelgroep maar ik betwijfel of het werkt...

Afbeelding
Idworx: Zoek de 1" verschil.

Meer vaderlandse trots bij Van Nicholas. Mij verraste de keuze voor een tapered balhoofd en gekromde schuine buis bij de 26er en het ontbreken daarvan bij het eveneens vernieuwde 29er frame. De chinees die de gussets op de laatste laste had kennelijk zijn dag niet helemaal. Geen ramp maar wel jammer op een beurs waar iedereen er met z'n neus bovenop gaat staan. Het nieuwe fully frame leek een beetje te hinken op twee gedachten, stevig en stijf van voren met wederom een tapered balhoofd en een achterzijde die er in ieder geval op het oog niet erg stevig en stijf uitzag. De staande achtervork zit maar op twee punten vast aan een niet verstevigde zitbuis. Dat vraagt eigenlijk om een prakijktest...
Meer titanium van Lynskey aan de overkant van het gangpad maar daar eigenlijk niets nieuws voor 2011. Wel leuk om de gedraaide buizen van de 'pro' uitvoeringen eens in het echt te zien. Bij de stand van Bike-Boutique waren onder andere de ti fietsen van Skyde te bewonderen. Tikje apart, zeker niet onaardig maar om kritisch te blijven viel de enorme (voor) derailleur nok op de 1x9 afgemonteerde 29er wel uit de toon. Het is slechts een detail, maar toch...

Afbeelding
Van Nicholas: Maandagochtend werk van Wang-ho?

Bij de Cosmic stand kon de vlag uit want Surly had meer aan het Karate Monkey frame gewijzigd dan de kleur alleen. Dat is voor het eerst sinds de industriële revolutie en dus wel even het vermelden waard. De no-nonsense alternatieve looks blijven gelukkig gehandhaafd dus mensen met uitbundige gezichtsbeharing kunnen gerust zijn. Overigens nog niet te bewonderen in de Cosmic Sports catalogus want die is weliswaar volop aanwezig maar nog van het lopende jaar en dat is toch een beetje als de krant van gisteren op een beurs vol 2011 modellen. Gary Fisher schitterde overigens al een paar jaar door afwezigheid op Bike Motion maar nu het als separaat merk is opgedoekt is het opeens wel volop aanwezig. Beetje zuur voor de besnorde pionier maar ja. Zo'n beetje de hele collectie Trek/GF 29ers was in volle glorie te bewonderen en kreeg dan ook heel wat aandacht. Met name natuurlijk de gelikte Superfly's met als kleine afknapper dat ze de prijzen erbij gezet hadden. Ai, dat wordt nog even sparen…

Afbeelding
Intense: Zo kan het ook.

Bij Veltec uiteraard het nodige van Intense maar weinig nieuws en qua afwerking had men een paar steekjes laten vallen, de juiste adapter moet toch wel te regelen zijn? Meer teleurstellingen bij Redline. Toen ik vanuit de verte in de stand behalve BMX-jes ook mtb's zag had ik even de hoop dat de USA modellen eindelijk geïmporteerd werden maar helaas, het bleek om standaard eenheidsworst te gaan. Veel aandacht was er in ieder geval niet aan besteed. Voorheen grote wielen pionier Nishiki stond er vlakbij maar grappig genoeg alleen met 'gewone' mtb's en crosshybrides, het kan raar lopen. Zoals bekend wel 29ers bij een aantal Duitse merken maar deze vielen eigenlijk nauwelijks op tussen het overweldigende aanbod aan 'normale' mtb's. De eerste stappen op het grote wielen pad lijken toch nog zeer voorzichtig genomen te worden. Bij Bulls zowaar een Ti 29er maar vergeleken met de andere opties op dit gebied eigenlijk zonde van het materiaal.

Afbeelding
Redline: Veel liefde is er niet aan besteed.

Verder veel 10 speed natuurlijk, een nieuwe XTR groep bij Shimano waarbij de remset nog het meeste weg had van een ongelukkig huwelijk tussen een injectiespuit en een dwarsfluit. Sram pakt de zaken vrij radicaal aan door 9 speed vrijwel geheel te schrappen. Opvallend is de X7 groep die een behoorlijke remake gekregen heeft. Ik ben eerlijk gezegd niet erg overtuigd van de noodzaak of het voordeel van een extra kransje, maar de 2 speed cranksets zagen er echt erg goed uit.

In een verre hoek van de hal GT met een leuke retro Zaskar en onopvallend weggezet een toch wel fraaie carbon 29er, erg stealthy. Blikvanger was echter de imposante full carbon DH bak… zonder zadelpen. Kan natuurlijk gebeuren dat je die vergeet en het is dan inderdaad vervelend dat het de enige GT is met een afwijkende maat qua zadelpen. Als je dan de retorische vraag stelt waar je dan snel een 30.0 zadelpen vandaan haalt op een beurs brult het vierkoppige mtb/nl reporters team echter in koor: Bij Kona! Daar was ook het bier, uitverkoop van kleding en ook nog een aantal bikes. Gezellig en tja, is die Operator DH nu mooi of niet? Er was een duidelijke consensus dat het een verbetering is in vergelijking met zijn voorganger maar daarna verschilden de meningen aanzienlijk. Verder ook hier niet zo heel veel nieuws maar de velgen van de nieuwe Steely zijn onvoorstelbaar breed (en chroom) en het magic-link systeem ziet er inderdaad een stuk fraaier uit.

Afbeelding
Kona Magic-Link: Eh, ja. Beter.

Natuurlijk was er meer, veel meer en heel veel mooi, indrukwekkend en hebberig makend spul te zien maar met het bier steeg de behoefte aan een maaltijd en dus verlieten we moe maar voldaan de hallen. Volgend jaar weer!

Tekst: George
Foto's: Wicked DJ, Rogier

Met dank aan de organisatie van de Bike Motion Beurs en alle exposanten.
woeker
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5009
Lid geworden op: vr 7 september 2007, 10:37
Locatie: stevens manic, klein pulse pro Kona Hahanna, Commencal Meta 5.5.2, Giant AC1, Colnago Dream

zo 24 oktober 2010, 22:06

Zo, scherp opgelet (foto's) maar er was zeker wel een catwalk en de dame van campagnolo gemist? :wink:

We werden (lees wij) heerlijk ontvangen met een lekker biertje bij Kona... maar vergelijken met vorige jaren kan ik niet. Was mijn eerste. Wat mij wel opviel (en enigzins lochisch is) is dat de minst interessante merken de beste locaties en grootste stands hadden, zodat het echte mooie spul wat lastiger te vinden was, maar het is er zeker. :-q
Gebruikersavatar
Erikje
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2966
Lid geworden op: zo 5 mei 2002, 02:00

zo 24 oktober 2010, 22:09

George schreef: Meer teleurstellingen bij Redline. Toen ik vanuit de verte in de stand behalve BMX-jes ook mtb's zag had ik even de hoop dat de USA modellen eindelijk geïmporteerd werden maar helaas, het bleek om standaard eenheidsworst te gaan.

Anekdote van vrijdag.... Dag heren met je Redline BMX'en, wanneer haal je de no-nonsense SS 29ers naar Nederland? Dan schrijven we 'm hier op.... "Huh? Heeft Redline MTB's?" Jawel, met grote wielen zelfs, die noemen ze 29ers. "OK, nee, we hebben sowieso geen MTB's, alleen BMX." Helaas, en ik maak een rondje om de Batavus stand en pal achter de BMXjes..... jawel..... MTB's. ONGELOOFLIJK.

Oh ja, ook ongelooflijk, Tomac importeur die op vrijdagmiddag nog de stand opbouwt.... no excuses, zelfs geen ziekenhuizen. Je stand moet klaar zijn.
adirem
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1166
Lid geworden op: vr 28 december 2007, 21:59
Locatie: On-One carbon race 29er
Contacteer:

ma 25 oktober 2010, 13:09

Oh ja, ook ongelooflijk, Tomac importeur die op vrijdagmiddag nog de stand opbouwt.... no excuses, zelfs geen ziekenhuizen. Je stand moet klaar zijn.
Dat was idd waardeloos geregeld. Zag ook de carbon versie nergens staan?
wie zijn fiets poetst, kan hem ook weer vies maken
Pino
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1008
Lid geworden op: di 18 december 2001, 02:00
Locatie: Breezer Thunder 1993 en nog het nodige plastic
Contacteer:

ma 25 oktober 2010, 13:14

Heben we het al over de prijs van de consumpties gehad?
Op wintersport ben ik goedkoper uit.
Alle verzorgers de wielerwereld uit !
cubyrace
All rounder
All rounder
Berichten: 74
Lid geworden op: vr 13 maart 2009, 22:45
Locatie: scott scale 20, cube ltd team, scott scale 910

ma 25 oktober 2010, 14:18

Bij ridley weten ze niet wat Rear en front op de banden betekent. Lijkt me toch normaal dat je de draai richting de goede kant op laat gaan. En bij Merida laten ze de plastic kappen achter de cassette`s zitten.
HkNeef
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 413
Lid geworden op: ma 2 augustus 2010, 18:05

ma 25 oktober 2010, 15:17

cubyrace schreef:Bij ridley weten ze niet wat Rear en front op de banden betekent. Lijkt me toch normaal dat je de draai richting de goede kant op laat gaan. En bij Merida laten ze de plastic kappen achter de cassette`s zitten.
Dat vrij normaal, zo komen ze namelijk de fabriek uit is dit is bescherming van de wielset tijdens vervoer. De betere fietsenzaak zal deze bij aflevering eraf halen.
Gebruikersavatar
The XeroX
Moderator
Moderator
Berichten: 3390
Lid geworden op: vr 22 oktober 2004, 18:46
Locatie: bunnyhopt 1 meter!
Contacteer:

ma 25 oktober 2010, 19:34

Bescherming van de wielset tijdens vervoer? Dat ding ACHTER de cassette?

Hahahaha.. priceless. :roll:
Gary Fisher Big Sur - K2 Razorback team - Planet X Zebdi - NS Suburban :D

Gary Fisher gestolen!
Gebruikersavatar
Erikje
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2966
Lid geworden op: zo 5 mei 2002, 02:00

ma 25 oktober 2010, 19:58

Niet zo naar doen XeroX, wellicht bedoelde hij de banden....
HotSnail
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 3209
Lid geworden op: zo 17 april 2005, 17:25
Locatie: Iron Horse MKIII; OnOne 456; Commencal Supreme MiniDH (in opbouw)
Contacteer:

ma 25 oktober 2010, 22:48

Ik vind de negatieve stelling van het "report" zelf een beetje jammer. Er waren inderdaad dingen die beter hadden gekund, maar nu laat je net lijken of het allemaal slecht was.
Op de Veltec stand, ja, ze hadden een adapter voor de rem kunnen plaatsen, maar waarschijnlijk konden ze er om wat voor reden dan ook niet op tijd aan komen. Nu stond de fiets er tenminste en ik kan uit ervaring vertellen dat het nog rijdbaar is ook in deze opstelling.

Waarom niet een aantal positieve plaatjes van die mooie gerdaaide buizen dan, de Carbon GT die op gepolijst Alu lijkt of een van de bijzonder fietsen die de beurs toch zeker rijk was....

just my 2 cents...
Don't believe the hype!
Gebruikersavatar
Wicked DJ
Reporter/Moderator
Reporter/Moderator
Berichten: 21084
Lid geworden op: ma 25 juli 2005, 18:08
Locatie: Raleigh Magnum '88
Contacteer:

ma 25 oktober 2010, 22:54

HotSnail schreef:Ik vind de negatieve stelling van het "report" zelf een beetje jammer. Er waren inderdaad dingen die beter hadden gekund, maar nu laat je net lijken of het allemaal slecht was.
Volgens mij heb je een beetje over de dikgedrukte alinea heen gelezen ;)
George schreef:Maakt niet uit want mopperen, zeuren en klagen is ook leuk dus een korreltje zout bij het lezen is aan te raden.
We hebben het best naar ons zin gehad en er waren bij tijd en wijle ook erg fraaie zaken te bewonderen, maar George (en de rest van de reporters ook wel) had(den) gewoon een heel eigen kijk op de beurs en dat is voor een groot deel in dit topic opgetekend.
Je moet er imho niet te zwaar aan tillen.
If You Have It, Flaunt It ! || member of Team Funride.nl || veelgestelde vragen...|| "Even a Genius has it's limits"
Gebruikersavatar
Guust
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 456
Lid geworden op: wo 8 april 2009, 09:19
Locatie: Trek Top Fuel 9.8 SL

di 26 oktober 2010, 10:44

Ik vond het leuk, met onze boekhouder nog gesproken, hier ook wel bekend als Daan Luijkx. En Eddy Merckx de hand geschud en met veel vertegenwoordigers gesproken, Segal was ook de moeite om te kijken als coming up, met de craft dames nog staan praten. En verder weer veel technische info over producten opgedaan om in de praktijk te gebruiken. Dus gisteren was een leuke dag
(c)
Gebruikersavatar
ollie
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1242
Lid geworden op: zo 19 februari 2006, 19:20
Locatie: Kona Unit/Kona Zing/Kona HeiHei Supreme/Kona WO\o

di 26 oktober 2010, 10:49

Ik spreek de boekhouder meestal gewoon op kantoor. Als ik een dagje uit ben heb ik echt geen behoefte om hen te spreken.
Gebruikersavatar
leov
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1298
Lid geworden op: za 28 juni 2008, 21:55
Locatie: 26 HT en 26 Fully
Contacteer:

di 26 oktober 2010, 17:39

Zeuren ? Het was kritisch, en daar is niks mis mee, zeker als het zo gebracht wordt.
Als je al vele beurzen heb gezien is het gewoon uitdagend om foutjes op te sporen :)
verdringer
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 156
Lid geworden op: zo 1 maart 2009, 16:34
Locatie: , Specialized Epic S-Works 2013; Canyon Spectral AL 2014

za 30 oktober 2010, 14:53

Was leuke beurs vond de onderdelen van Selcof er mooi uitzien.
Plaats reactie