enorme hoogtemeterverschil tussen STRAVA en Edge 810

Discussiehoek voor GPS Routes/tracks, Navigators, Software en meer.

Moderator: Rogier

rippie v70
All rounder
All rounder
Berichten: 116
Lid geworden op: vr 16 september 2011, 20:55
Locatie: Specialized Epic FSR 29

zo 27 augustus 2017, 16:02

Mannen,

Ik rijd met een Garmin Edge 810 die gekoppeld is aan mijn telefoon en strava account.

Als ik met beide devices dezelfde rit registreer resulteert dat in een fors verschil in hoogtemeters.

Voorbeeld, Ik reed in Frankrijk een rondje van 39.4 Km met volgens strava 768HM en volgens de Garmin 35.3 met 514HM :~
Ook de afstand varieert dus maar in de mindere mate.

Zijn er meer bikers die dit herkennen, en vooral, hoe kan ik dit oplossen?

Thanks :-q
Better safe than sorry
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1591
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Locatie: 33.354039, -111.967625

zo 27 augustus 2017, 20:26

Dat heeft te maken met de barometrische hoogtemeter in de Garmin. Mijn 820 heeft ooit eens 1388hm`s geregistreerd tijdens een ritje door een tunnel :~

Je kan in Garmin Express "hoogtecorrecties" inschakelen, maar dan moet je volgens mij wel je Garmin ijken op een bekend punt.

Hier wat leesvoer: http://www.opfietsen.nl/blog/wat-is-de- ... n-een-gps/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mach 4
Primal

-Life begins at the end of your comfort zone-
Gebruikersavatar
ThaSingleTrackMastah
Genius
Genius
Berichten: 14304
Lid geworden op: do 19 december 2002, 10:56
Locatie: Is stoffig
Contacteer:

ma 28 augustus 2017, 12:00

Komt inderdaad door de barometrische hoogtemeting van de 810.
Die wordt alleen geijkt bij het opstarten.
Als tijdens de rit de luchtdruk veranderd, meestal doordat het weer veranderd, dan wordt dat niet gecorrigeerd.
Bij een Edge moet je de correctie dus aan Strave of Garmin Connect overlaten.

De Garmin outdoortoestellen hebben daar "automatic calibration" voor, maar Garmin heeft besloten dat dit in de Edge's niet nodig is... Jammer, want het is een softwrematige oplossing die evengoed in een Edge zou kunnen werken.

Ter controle:
Als je een rondrit maakt, dus weer uitkomt op je startpunt, dan zou de hoogte aan de start ongeveer gelijk moeten zijn aan de hoogte bij de finish.
Bij een Edge is dat zelden het geval.

In een tunnel of in een vliegtuig is de barometrische hoogtemeting helemaal de weg kwijt doordat de luchtdruk daar afwijkt van wat gebruikelijk is op die hoogte.
In een vliegtuig kan een outdoortoestel zich nog corrigiren via het mechanisme van de automatic calibration.
In een tunnel, waar geen gps ontvangst is, werkt dit niet.
Some days it's easy, some days it's a fight.
en even de google ranking boosten, thx
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1591
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Locatie: 33.354039, -111.967625

ma 28 augustus 2017, 14:30

ThaSingleTrackMastah schreef:
In een tunnel of in een vliegtuig is de barometrische hoogtemeting helemaal de weg kwijt doordat de luchtdruk daar afwijkt van wat gebruikelijk is op die hoogte.
In een vliegtuig kan een outdoortoestel zich nog corrigiren via het mechanisme van de automatic calibration.
In een tunnel, waar geen gps ontvangst is, werkt dit niet.
Idd, en als die lange tunnel ook nog eens onder het water doorgaat (f***ing koud onderin) en de wind langs de tunnelingangen staat (onderdruk) dan zit je zomaar aan bijna 1400Hm`s :winkie:
Mach 4
Primal

-Life begins at the end of your comfort zone-
byorka
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 8260
Lid geworden op: ma 26 juli 2004, 20:29
Locatie: Ne ne Niner

ma 28 augustus 2017, 16:28

Gebruik je ook een wielsensor of fiets je zonder?
Ik ploeterde en rook de overwinning!

Later bleek het alleen maar gebakken lucht te zijn.
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1591
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Locatie: 33.354039, -111.967625

ma 28 augustus 2017, 17:27

byorka schreef:Gebruik je ook een wielsensor of fiets je zonder?
Ik wel, geen idee of de TS er 1 gebruikt.
Mach 4
Primal

-Life begins at the end of your comfort zone-
rippie v70
All rounder
All rounder
Berichten: 116
Lid geworden op: vr 16 september 2011, 20:55
Locatie: Specialized Epic FSR 29

ma 28 augustus 2017, 18:39

Nee. Ik gebruik geen wielsensor. Wil mn bike clean houden. Daarom ook een gps computer
Better safe than sorry
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1591
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Locatie: 33.354039, -111.967625

ma 28 augustus 2017, 19:25

Je moet het natuurlijk zelf weten maar zo`n ding om je achternaaf zie je nix van en de GPS wordt er een stuk nauwkeuriger van.
Mach 4
Primal

-Life begins at the end of your comfort zone-
byorka
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 8260
Lid geworden op: ma 26 juli 2004, 20:29
Locatie: Ne ne Niner

ma 28 augustus 2017, 20:46

Dat er geen sensor op zit verklaart in elk geval het tekort in de afgelegde afstand.
Ik ploeterde en rook de overwinning!

Later bleek het alleen maar gebakken lucht te zijn.
Gebruikersavatar
Kjiratsiekoedel
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2012
Lid geworden op: di 7 september 2004, 21:05
Locatie: Kona Manomano

ma 28 augustus 2017, 21:29

De hoogtemeter van mijn edge 1000 is niet goed. Mijn binnenmaat heeft exact dezelfde setup en krijgt en normaal hoogte profiel waar mijn profiel raar verloopt.

Hij kan dus ook gewoon niet goed zijn (gps gaat retour)

Maar strava corrigeert ook weer. Dus bekijk eerst t profiel in t gpx bestand eens en kijk of dat wel klopt.

Verder die wiel sensor gebruiken. Werkt top en juist zeer minimalistisch
Gebruikersavatar
ThaSingleTrackMastah
Genius
Genius
Berichten: 14304
Lid geworden op: do 19 december 2002, 10:56
Locatie: Is stoffig
Contacteer:

di 29 augustus 2017, 09:45

Heb ik bij mijn Etrex30 ook eens gehad.
Toen zat er modder in de ventilatie opening vd barometrische hoogtemeter.
Some days it's easy, some days it's a fight.
en even de google ranking boosten, thx
Tsjibiti
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2528
Lid geworden op: ma 19 november 2007, 21:51

di 29 augustus 2017, 19:48

Mij interesseren hoogtemeters niet. (99% van de gefietste km rijd ik immers in ons vlakke land)
Heb een Edge (705) en het meten van hoogtemeters met zo'n toestelletje lijkt wel wat op het proberen iets afwegen op de mg nauwkeurig niet met microbalans maar met een personenweegschaal.
Solo fare un giro in bel tempo e a bassa velocità.
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1591
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Locatie: 33.354039, -111.967625

di 29 augustus 2017, 20:31

Wij danken U voor uw constructieve bijdrage :lol:
Mach 4
Primal

-Life begins at the end of your comfort zone-
Gebruikersavatar
naze1975
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 854
Lid geworden op: di 18 februari 2014, 14:33
Locatie: Cube kruising ltd sl/reaction sl

wo 30 augustus 2017, 16:58

Tsjibiti schreef:Mij interesseren hoogtemeters niet. (99% van de gefietste km rijd ik immers in ons vlakke land)
Heb een Edge (705) en het meten van hoogtemeters met zo'n toestelletje lijkt wel wat op het proberen iets afwegen op de mg nauwkeurig niet met microbalans maar met een personenweegschaal.
En mij interesseert het niet dat het jouw niet interesseert. :bier:

Is dit ook constructief? :winkie:
Laatst gewijzigd door naze1975 op wo 30 augustus 2017, 17:02, 1 keer totaal gewijzigd.
Houd altijd het rubber aan de onderkant, tenzij je een salto maakt. :winkie:
Gebruikersavatar
naze1975
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 854
Lid geworden op: di 18 februari 2014, 14:33
Locatie: Cube kruising ltd sl/reaction sl

wo 30 augustus 2017, 17:02

Als je volgens je fietscomputer net in een ravijn rijd wat 100 meter diep is en hij slingert een paar keer heen en weer, ziet strava (die werkt met de hoogt van kaarten) je honderden meters omhoog gaan terwijl je misschien net aan het afdalen bent. daar komen de grote veschillen door.
Houd altijd het rubber aan de onderkant, tenzij je een salto maakt. :winkie:
Plaats reactie