Antwoord op onderwerp Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
Offline
 Berichttitel: Wedstrijden rijden (XC)
BerichtGeplaatst: do 24 maart 2011, 22:30 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: wo 7 april 2004, 20:49
Berichten: 17225
Mijn mountainbike: Crisp - Turner Flux
Grofweg zijn er twee mogelijkheden:

1) wedstrijden rijden met licentie
2) wedstrijden rijden zonder licentie.

Wedstrijden rijden met licentie kun je beoefenen in verschillende gradaties. De hoogste gradatie is "Elite", daaronder vind je in willekeurige volgorde:

Masters30+
Masters40+
Amateurs
Beloften (dit kun je vergelijken met de aanstormende elite-renners)
junioren
diverse jeugdklasses
en wat andere varianten die ik hier nu even niet ga uitdiepen.

Omdat je net van het voetballen af bent, ga ik er even van uit dat je nog geen licentie hebt, en dat je nog niet lid bent geworden van een wieler- of mountainbikevereniging. In dat geval is het het meest voor de hand liggend dat je eerst eens gaat "proberen" in de funklasse. De funklasse is de instapklasse voor mountainbikewedstrijden, ze zijn laagdrempelig en kennen een breed assortiment aan kwaliteit.

Zoek in de kalender in dit forumonderdeel een nationale wedstrijd uit, of kijk of er toevallig bij jou in de buurt een regionale- of clubwedstrijd is. Schrijf je eventueel van tevoren in (kan vaak via mail of een webformulier), maar dat is niet strikt noodzakelijk.

Zorg ervoor dat jij en je fiets tiptop in orde zijn. Mountainbikewedstrijden zijn relatief relaxed qua sfeer, maar ze kennen een paar basisregels:

1) een mountainbike (brede banden, vlak stuur)
2) een helm
3) een shirt met tenminste mouwen (mag T zijn, als het maar geen hempie is)

Als dat in orde is, dan kun je gaan zorgen dat je ruim op tijd op de wedstrijdlocatie bent. Heb je je al voor-ingeschreven, dan sta je al ergens op een lijst, en hoef je alleen nog de formaliteiten in te vullen. Vroeger vulde je een formulier in om voor één dag verzekerd te zijn, de zogenaamde daglicentie. Tegenwoordig werkt dat anders.

Als je op de "permanence" (duur woord voor de start-en-andere-faciliteiten-area) aankomt, zoek je de tent/hut/kantine op waar je je in kunt tekenen danwel in kunt schrijven. Daar geef je bij de organisatie aan (meestal zitten ze achter zo'n lange tafel met meerdere mensen) dat je nog geen basislidmaatschap hebt. Zij gaan jou dan verder helpen met het verkrijgen van het basislidmaatschap. Dat is een minimaal lidmaatschap bij de organiserende club (meestal is het een club), met daaraanvast het basislidmaatschap bij de KNWU. Zeg maar een licentie-light. Die heb je nodig om verzekerd je wedstrijd te kunnen en mogen rijden.

je basislidmaatschap geldt het hele jaar, dus die hoef je maar éénmalig te regelen. De kosten ervoor liggen rond de 10-15 euro, afhankelijk van het lidmaatschapsgeld dat de club rekent. Een wedstrijd kost je daarnaast nog eens een euro of 6-7 aan inschrijfgeld.

Hou één ding in je achterhoofd:

bij veel wedstrijden is er een inschrijving, en daarnaast een intekening. Inschrijven kan van tevoren, maar dat hoeft niet, het kan ook op de wedstrijddag. Intekenen kan alleen op de wedstrijddag. Als je je ingetekend hebt, krijg je ook je stuurbordnummer, als je geluk hebt met een paar tie-wraps om hem aan je stuur je bevestigen. Lever hem na de wedstrijd weer in, dat is wel zo prettig voor de organisatie.

heb je alles ingevuld, is alles gereed? Dan kun je je op gaan maken voor de start!

denk bijvoorbeeld aan de volgende omgekeerde planning:

9:15 starten
9:00 beginnen met opstellen
8:30 warm rijden
8:00 parcours verkennen
7:40 intekenen / inschrijven / basislidmaatschap regelen
7:30 fiets en jezelf uitladen

Ik kies er altijd voor om overal ruim de tijd voor te nemen, aan het eind blijkt toch weer dat je ergens tijd tekort komt of verprutst hebt.

Mountainbike-XC (crosscountry) wedstrijden zijn wedstrijden op een relatief kort parcours, meest rond de 5-6 km. afhankelijk van je snelheid en de aard van het parcours doe je hier 15-25 minuten over om een rondje te maken, en bij verkennen natuurlijk nog wat langer. Neem als je dat nodig acht even de tijd om een moeilijkere afdaling even nader te bekijken, en probeer ook te kijken hoe anderen hem nemen.

Voor het opstellen voor de start wordt er door de wedstrijdrijders ergens nabij de start verzameld. meestal geeft de jury aan waar je moet gaan wachten, en anders doe je gewoon wat de rest doet. Je rijdt niet eerder naar de startstrook als dat de jury je nummer heeft geroepen. Vaak wordt in blokken naar voren geroepen; 1-5, 5 tot 10, dat idee.

Vlak voor de start is het "handjes van de hekken", en wachten tot het startsignaal (vaak een fluitje of een knal van wat voor aard dan ook). In principe worden "laatste minuut" en "dertig seconden" beiden nog omgeroepen. Vanaf 30 seconden kan ieder moment het startschot vallen; dus die dertig seconden kunnen ook in 25 seconden al voorbij zijn ;)

Een funklassewedstrijd duurt meest 60 minuten. Dat houdt in dat de kop van de wedstrijd ongeveer een uur rijdt. Dat proberen ze meestal iets langer te houden, maar soms is dat een stukje korter. Omdat het parcours al bekend is, heeft de jury of de starter al enig idee hoeveel ronden de snelleren zullen rijden, en vaak delen ze dat ook wel mede.

Je rijdt niet persé evenveel rondjes als de nummer één. Als hij je binnen het uur een keer inhaalt, rij je vrijwel zeker een rondje minder. Ook als de kop je niet inhaalt, kun je toch eerder uit de wedstrijd worden gehaald. Meestal krijgt iedereen voor de aanvang van zijn laatste ronde de bel om dat aan te geven, maar dat lukt niet altijd. Wees alert op je tijden, aan je rondetijden kun je wel een beetje zien hoe je uitkomt.

Over de wedstrijdindeling zou ik veel kunnen vertellen, maar dat moet je gewoon zelf ervaren.

Voor nu tot slot:

Je kunt ook eerst lid worden van een club bij jou in de buurt, die jou dan weer verder helpen aan je basislidmaatschap. Als het wedstrijdrijden je op een gegeven moment gegrepen heeft, dan kun je altijd de stap nemen om een volwaardige licentie te nemen. Daarvoor moet je echter medisch gekeurd worden, en het is een redelijk kostbare zaak.

Vergis je niet; hoewel funklasse mild lijkt, wordt daar vooraan ook behoorlijk hard gereden!

Tip: in de regio zuid-gelderland zijn de bergraces een aanrader. deze werken wel volgens een andere indeling, namelijk 3 "open" wedstrijden van 75, 105 en 150 minuten waar alle klassen aan deel kunnen nemen, ook funklasse.

In 2011 faciliteren de bergrace iets extra aantrekkelijks. Als je alle 4 de wedstrijden rijdt, is het lidmaatschap uiteindelijk kosteloos! Bergrace heeft hiervoor de Holland MTB Club voor opgericht, waar je voor een gering bedrag lid kunt worden.

Als je meer wilt weten: schiet maar.

g60 schreef:
ik wil dus dit jaar eens funklasse mee gaan rijden. moet ik me nu ook verplicht aansluiten bij een club en de clubkleding dragen? ik zie door de licenties en regelingen het bos nie meer zeg maar.. en heb toch alles zo'n beetje doorgelezen hier..


Lucifer schreef:
Marke schreef:
Je hoeft je niet verplicht aan te sluiten bij een club (ook al heeft natuurlijk ook positieve kanten om een club te zoeken in de buurt die mtb trainingen geeft). Bij je eerste wedstrijd kun je ook ter plaatse nog een basislidmaatschap kopen, want die heb je wel nodig, en daar kun je dan alle funklasses dit jaar mee rijden.

In de funklasse mag je altijd de kleding dragen die je wilt. In de licentie categorieën is het wat anders (ik zie basislidmaatschap niet als licentie).


Om wedstrijden te kunnen rijden in de funklasse heb je een basislidmaatschap van de KNWU nodig, deze kun je op 2 manieren krijgen:

1. Rechtstreeks lid worden van de KNWU zonder tussenkomst van een vereniging (kosten € 35,-)
2. Via een vereniging lid worden van de KNWU, kosten bedragen dan € 7,50 voor het basislidmaatschap*)

*) Hier komen de kosten voor het clublidmaatschap uiteraard nog bij, maar er zijn flink wat verenigingen die een aspirant-lidmaatschap van de club aanbieden icm het basislidmaatschap. Aspirant lidmaatschap komt er vaak op neer dat je geen toegang hebt tot clubactiviteiten en geen zeggenschap hebt als lid. Je moet dit aspirant lidmaatschap zien als een tegemoetkoming in de administratiekosten en handelingen die een vereniging moet doen om je aan te melden bij de KNWU. Het aspirant-lidmaatschap bij de club ligt meestal rond de € 5,- a € 10,-

_________________

-- Erger u niet, verwonder u slechts.. -- Small hops, grasshopper.. -- <2 -- Roc'ing all over the world! And I like it, I like it I li-li-like it.. Here we gooooooohooo!


Laatst bijgewerkt door shiverer op do 2 februari 2012, 21:25, in het totaal 8 keer bewerkt
wedstrijdplanning aangepast; intekenen toegevoegd ;)


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: do 24 maart 2011, 23:27 
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: vr 6 juli 2007, 20:00
Berichten: 3637
Volgens mij is dit het langste bericht op het forum, goed bezig shiv! Hehe

Maar daar is volgens mij zo goed als niks meer aan toe te voegen.

Eerste wedstrijden zullen zeker wennen zijn. Maar de omgang in een wedstrijd went, ook leer je vanzelf hoe je voor jou het beste een wedstrijd kan indelen.

_________________
NextBikeParts
Ride your own way!


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: za 26 maart 2011, 02:16 
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Geregistreerd op: za 13 januari 2007, 22:32
Berichten: 486
@shiv, wanneer komt je boek uit :tong :-q

_________________
Niets is zeker, en zelfs dat niet


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: di 5 april 2011, 15:33 
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Geregistreerd op: za 19 maart 2011, 15:10
Berichten: 233
Mijn mountainbike: Ridley Blast 2010
Bedankt Shiv, hier heb je mij persoonlijk ook erg mee geholpen.


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: zo 17 april 2011, 16:01 
All rounder
All rounder
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: ma 10 mei 2010, 19:34
Berichten: 137
Mijn mountainbike: Bulls coperhead 1
Masters30+
Masters40+
Amateurs
Beloften (dit kun je vergelijken met de aanstormende elite-renners)
junioren
diverse jeugdklasses

ik neem aan dat deze zijn ingedeeld op leeftijd,
waar neer ben je nog een junior? of een amateur of een beloften?

groet

_________________
just a newcomer


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: zo 17 april 2011, 20:50 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: wo 7 april 2004, 20:49
Berichten: 17225
Mijn mountainbike: Crisp - Turner Flux
uit mn hoofd, ik kan het zo snel niet terugvinden:

nieuwelingen: 15-16
junioren 17-18
espoirs/beloften: t/m 21

Na junioren kun je eventueel naar de beloften, maar daar is het niveau behoorlijk hoog. Een stapje lager is amateurs, waar je vanaf 18 ook terecht kunt.

Voor de gestelde leeftijd geldt dat het jaar waarin je die leeftijd bereikt, je het hele jaar onder die leeftijd mag uitkomen. Het jaar waarin je 18 wordt, is het jaar dat je mag gaan uitkomen bij de amateurs.

Overigens: als je (nog) geen licentie hebt, gaat dat niet op. Dan kom je vanaf je 18e uit in de "funklasse".

De Masters 30+ en 40+ spreken voor zich denk ik.

_________________

-- Erger u niet, verwonder u slechts.. -- Small hops, grasshopper.. -- <2 -- Roc'ing all over the world! And I like it, I like it I li-li-like it.. Here we gooooooohooo!


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: zo 17 april 2011, 21:13 
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Geregistreerd op: do 25 oktober 2007, 17:01
Berichten: 2738
Mijn mountainbike: Storm Kohilo / Storm Nanotech CX / Storm Samoen
Het is vanaf je 19e terecht bij belofte/amateurs.
Junioren is ook wel U19.

_________________
Born to ride a Storm.


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: di 19 april 2011, 19:47 
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Geregistreerd op: za 19 maart 2011, 15:10
Berichten: 233
Mijn mountainbike: Ridley Blast 2010
Hopelijk ben ik 29 april aanwezig bij de 15 + klasse voor recreanten in Giessen. Dit wordt mijn eerste wedstrijd iemand tips?


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: di 19 april 2011, 22:10 
All rounder
All rounder
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: ma 10 mei 2010, 19:34
Berichten: 137
Mijn mountainbike: Bulls coperhead 1
shiverer schreef:
uit mn hoofd, ik kan het zo snel niet terugvinden:

nieuwelingen: 15-16
junioren 17-18
espoirs/beloften: t/m 21

Na junioren kun je eventueel naar de beloften, maar daar is het niveau behoorlijk hoog. Een stapje lager is amateurs, waar je vanaf 18 ook terecht .


Bedankt!

_________________
just a newcomer


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: di 18 oktober 2011, 16:36 
Pro Biker
Pro Biker
Geregistreerd op: za 9 januari 2010, 00:33
Berichten: 1199
Mijn mountainbike: On-One Inbred
Waar ga je dan warm rijden?
Het is de bedoeling dat ik hier mijn best ga doen.
viewtopic.php?f=24&t=83467
Ik heb een 1uur tussen het parcours verkennen en de opstelling.
Doen jullie dan het laatste halfuur rondjes over het parkeerterein?

Het lijkt mij wel lang bijna 1/34uur tussen parkoers verkennen en de start.

_________________
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ otb-koning ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

What do you mean i ain't kind, just not your kind.

Liever te dik in de kist als weer een feesie gemist


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: di 18 oktober 2011, 17:50 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: wo 7 april 2004, 20:49
Berichten: 17225
Mijn mountainbike: Crisp - Turner Flux
TSja, dat hangt er een beetje vanaf. Een voorbeeld van een warmrijprogramma zou kunnen zijn in een 10-15 minuten je hartslag beginnen te verhogen, gevolgd door wat sprints tot ommenabij je omslagpunt, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Als het open AK is waar de mei-wedstrijd ook is, dan is er voldoende parkeerplaats om je lekker warm te rijden. Maar ook op het parcours inrijden is een optie natuurlijk, mits er geen wedstrijd is dan.

_________________

-- Erger u niet, verwonder u slechts.. -- Small hops, grasshopper.. -- <2 -- Roc'ing all over the world! And I like it, I like it I li-li-like it.. Here we gooooooohooo!


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: wo 19 oktober 2011, 09:58 
Site Admin / Fotograaf
Site Admin / Fotograaf
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: za 15 september 2001, 02:00
Berichten: 5601
Mijn mountainbike: Radon Black Sin 10.0
Parcours verkennen en warm rijden zijn natuurlijk twee verschillende dingen, die niet persé gecombineerd hoeven te worden. Bij een verkenning ben je meestal ook rustig een aantal punten aan het bekijken waardoor het niet persé geschikt is als warming up. Om op te warmen zie je ook vaak dat mensen gewoon de fietspaden in de buurt van de wedstrijd locatie opzoeken. Als je vlak voor de start het parcours gaat verkennen en dat ook als warming up gebruikt loop je weer de kans dat je moeite moet gaan doen om weer op tijd bij de start te zijn.

_________________
Eat, sleep, ride, repeat


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: za 12 november 2011, 14:10 
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: do 30 juni 2005, 20:50
Berichten: 1688
Mijn mountainbike: Loves to ride!
Hoe zit het eigenlijk met je licentie, wordt die elk jaar automagisch verlengd?

_________________
Love the ride! Rocky Mountain | EATS.place


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: za 12 november 2011, 14:46 
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Geregistreerd op: za 13 januari 2007, 22:32
Berichten: 486
Volgens mij moet je zelf weer een nieuwe aanvragen, als ik het me goed herinner.

_________________
Niets is zeker, en zelfs dat niet


Omhoog
 Profiel  
 
Offline
 Berichttitel: Re: Wedstrijden rijden
BerichtGeplaatst: zo 13 november 2011, 10:01 
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker
Geregistreerd op: wo 7 april 2004, 20:49
Berichten: 17225
Mijn mountainbike: Crisp - Turner Flux
Zeker weten! Maar na de eerste keer is dat gewoon een kwestie van op de KNWU-site een formulier invullen en de rest gaat vanzelf.

_________________

-- Erger u niet, verwonder u slechts.. -- Small hops, grasshopper.. -- <2 -- Roc'ing all over the world! And I like it, I like it I li-li-like it.. Here we gooooooohooo!


Omhoog
 Profiel   WWW
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Bikers op dit forum: Geen geregistreerde bikers en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar: